Om de jeugdwerkloosheidsgroei van bijna 50 procent afgelopen jaar in de stad Den Haag tegen te gaan, presenteert de gemeente een breed jeugdwerkloosheidsplan.

De gemeenteraad van Den Haag trekt zelf 150.000 euro uit om extra (leer)banen en stageplaatsen te creëren, maar zal ook leerwerkcheques uitdelen waarmee jongeren werkervaring kunnen opdoen voor een vergoeding van 500 euro per maand.

Dat blijkt uit het plan dat verantwoordelijk wethouder Henk Kool woensdag presenteerde. Het bestaat uit 12 concrete acties die niet alleen preventief moeten werken tegen de jeugdwerkloosheid, maar die ook verder moeten bestrijden, aldus Kool. Hij  vindt dat jongeren recht hebben op een goed toekomstperspectief.

In januari 2013 stonden 3314 jongeren tussen de 16 en 26 jaar bij het UWV ingeschreven als niet-werkende werkzoekende. Het jaar daarvoor waren dat nog 2240 jongeren.

Te weinig geld

Eerder deze maand stelde Kool dat het bedrag van 50 miljoen euro dat door het kabinet vrijgegeven werd om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, veel te weinig is.

De helft wordt rechtstreeks geïnvesteerd in onderwijs, de overige 25 miljoen gaat naar de regionale aanpak van jeugdwerkloosheid. Naar verluidt zou Den Haag daar 6 procent van ontvangen, dus 1,5 miljoen euro.

Een woordvoerster weet te melden dat de gemeente iets minder geld verwacht, aangezien het bedrag ook gerelateerd is aan het aantal werklozen in de regio. "We gaan uit van 1,3 miljoen euro, maar in de loop van de tijd denken we meer te krijgen."

Jongerenbonden

Ook de jongerenbonden van FNV en CNV maken zich al langer zorgen om het lage bedrag om de jeugdwerkloosheid in Nederland terug te dringen. 

Daarnaast uitten Guy Ryder, directeur-generaal van de International Labour Organisation (ILO) en D66 hun kritiek over de aanpak van het kabinet.

Lees het interview met Guy Ryder