AMSTERDAM - Werknemers zijn voor het eerst sinds negen maanden positief over het vinden van een (andere) baan. Bovendien groeit het vertrouwen van de werknemer en is de angst om ontslagen te worden maar licht gestegen. Dit blijkt uit een tweemaandelijks onderzoek van de Randstad WerkMonitor.

Uit het onderzoek blijkt ook een stijging van de zogeheten mobiliteitsindex van 85 naar 101, wat betekent dat meer mensen op zoek zullen gaan naar een andere baan. Jan Vermeulen, algemeen directeur van Randstad Nederland: "Het groeiende vertrouwen in het vinden van ander werk is opvallend genoeg ook waar te nemen bij de categorie lager opgeleiden, traditioneel het minst optimistisch als het over dit soort zaken gaat."

Vermeulen denkt dat de berichten over een licht herstel van de economie een rol spelen bij het optimisme. "Concreet zien wij zelf dat de werkgelegenheid in een aantal sectoren weer aantrekt. In de industrie en techniek wordt weer meer geproduceerd. Allereerst wordt er nog gebruik gemaakt van de bestaande productiecapaciteit." Volgens Vermeulen nemen bedrijven regelmatig meer personeel aan om de productiecapaciteit te vergroten. "Verder zien we ook voor hbo'ers en academici meer kansen."

Uit het onderzoek blijkt verder dat een Nederlandse werknemer gemiddeld 31 vrije dagen per jaar heeft, inclusief ATV-dagen. Veel werknemers krijgen deze dagen niet op en bouwen een tegoed op aan vakantiedagen van gemiddeld zes werkweken. Het onderzoek van de Randstad WerkMonitor is uitgevoerd onder ruim vierhonderd werknemers.