PostNL wil vijfhonderd arbeidsgehandicapten en bijstandsgerechtigden post laten bezorgen. 

De postbezorger ziet het als onderdeel van het sociaal beleid om deze mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt. Bovendien leent het werken met post en pakketten zich er uitstekend voor, bevestigt PostNL woensdag na berichtgeving van de Volkskrant.

Het gaat om medewerkers van sociale werkplaatsen die een arbeidsbeperking hebben en om mensen uit de bijstand. Zij worden alleen ingezet als er lokaal vacatures zijn bij PostNL.

Een experiment met tientallen postbezorgers met een fysieke of verstandelijke beperking is het bedrijf goed bevallen, zegt PostNL-topvrouw Herna Verhagen woensdag in de Volkskrant.

Ruim twee procent van de post moet uiteindelijk worden bezorgd door werknemers met een handicap. "Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als grote werkgever", zegt Verhagen in de krant.

Ervaring

De afgelopen maanden heeft het bedrijf ervaring opgedaan met werknemers die met behoud van uitkering zijn ingezet als postbezorger. In de distributiecentra zijn al twaalfhonderd werknemers uit de sociale werkvoorziening en de bijstand aan het werk.

De vijfhonderd nieuwe postbezorgers worden geen medewerkers van PostNL. Het bedrijf sluit contracten met bedrijven uit de sociale werkvoorziening.

Geld

Distributiemedewerkers uit de sociale werkvoorziening zijn goedkoper dan werknemers via een regulier uitzendbureau, maar het is PostNL niet om het geld te doen, zegt directeur inkoop Laurens Tuinhout in de krant. Hij stelt dat de loyaliteit van werknemers uit de sociale werkvoorziening 'fantastisch' is.

Als het om postbodes gaat, zouden arbeidsgehandicapten niet goedkoper zijn omdat er veel begeleiding nodig is. Toch zijn er voordelen omdat het in sommige regio's moeilijk is om aan postbezorgers te komen.

De kans dat werknemers uit de sociale werkvoorziening een contract krijgen, is gering, zegt Tuinhout.

CNV

Vakbond CNV Publieke Zaak is echter boos over het plan, terwijl er de laatste jaren duizenden postbodes moesten vertrekken bij het bedrijf. "Een kwalijke zaak. Mensen worden ontslagen en vervangen door goedkope arbeidskrachten", zegt CNV-bestuurder Aynur Polat.

Het postbedrijf liet woensdag weten 500 gehandicapten en bijstandsgerechtigden een deeltijdbaan als postbezorger te gaan bezorgen. "Dat is op zich goed, maar geef ze dan ook een volwaardig arbeidscontract. Maar ze krijgen het wettelijk minimumloon, zonder verzekeringen en zonder toekomstperspectief", stelt Polat.

PostNL neemt de maatregel volgens haar vooral om de arbeidskosten te verlagen.