Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bank op Cyprus Cypriotisch bankieren

Topman Bank of Cyprus mag nog niet weg

De noodlijdende Bank of Cyprus heeft niet ingestemd met het vertrek van topman Andreas Artemis en vier andere directieleden.
Door ANP

Dat liet de bank dinsdag weten. Artemis maakte eerder op de dag bekend op te stappen, naar verluidt uit protest tegen de forse sanering van zijn bank.

Bank of Cyprus geeft de bestuurders een week bedenktijd; pas daarna mogen ze vertrekken. Artemis zou het niet eens zijn met de grote verliezen die rekeninghouders met spaartegoeden van meer dan 100.000 euro lijden.

Zij raken een groot deel van hun vermogen kwijt, als gevolg van het financiële reddingsplan dat Cyprus zondagnacht overeenkwam met de andere eurolanden.

Verlies

De minister van Financiën van Cyprus, Michaelis Sarris, zei dinsdag tegen de BBC dat de verliezen voor de vermogende spaarders van Bank of Cyprus ''significant'' zullen zijn. De exacte percentages zijn volgens hem nog niet bekend, maar het verlies zou zeker kunnen oplopen tot 40 procent.

In ruil voor 10 miljard euro aan noodleningen van de eurolanden en het IMF heft Cyprus de op een na grootste bank van het land, Laiki, op. Tegoeden van klanten van die bank tot 100.000 euro worden ondergebracht bij Bank of Cyprus. Spaarders bij Laiki raken het bedrag dat zij boven die grens bij de bank hadden gestald, kwijt.

Spaarders die meer dan een ton hebben op hun rekening bij Bank of Cyprus, moeten een groot deel van hun deposito's inleveren. De middelen die hierdoor vrijkomen worden gebruikt om Bank of Cyprus van voldoende kapitaal te voorzien. Er is een speciale curator ingesteld bij de bank om de herstructurering te leiden.


Lees meer over:

Cyprus

Aanbevolen artikelen