Melk, kaas en andere zuivelproducten worden binnenkort mogelijk fors duurder. 

Droogte in Nieuw-Zeeland drijft de prijs van melk op de wereldmarkt op. Ook verminderde melkproductie in Europa zorgt voor een hogere prijs.

Zuivelgigant FrieslandCampina maakte dinsdag bekend dat er daarom dit jaar fors meer moet worden neergeteld voor melk aan de melkveehouders.

Ook de groeiende vraag naar zuivelproducten in Azië en Afrika drijven de melkprijs omhoog.

Prijs omhoog

Hoeveel de prijs omhoog gaat kan het zuivelconcern dinsdag nog niet zeggen. FrieslandCampina wil op de korte termijn over de hogere prijzen in gesprek met zijn klanten, zoals supermarkten.

Het zuivelconcern verwacht dat de zogeheten garantieprijs voor melk in heel 2013 met bijna 8 procent stijgt tot rond de 36,50 euro per 100 kilo melk.

Vorig jaar betaalde het concern de melkveehouders een garantieprijs van 33,87 euro.

Opwaartse trend

''Het aanbod is beperkter dan verwacht. Dat zorgt voor snelle prijsstijgingen. Voorspellen is lastig maar er is een duidelijke opwaartse trend. Dit betekent dat wij onze verkoopprijzen moeten gaan verhogen'', zegt FrieslandCampina-topman Cees 't Hart.

Hoeveel de consument in de supermarkt uiteindelijk meer moet gaan betalen, is nog onbekend. Dat hangt af van de mate waarin de supers de hogere prijzen gaan doorberekenen.