Nederland is dit jaar gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst van de meest innovatieve economieën in de Europese Unie.

Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van de Europese Commissie. Vorig jaar stond Nederland op plek 7. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken laat "de mooie score zien dat de Nederlandse economie heel sterk is."

Nederland moet alleen Zweden, Duitsland, Denemarken en Finland nog voor zich dulden. Zijn hoge score dankt het aan het hoge niveau van wetenschappelijk onderzoek, de goede samenwerking tussen onderzoekers en ondernemers en het stijgend aantal innovatieve bedrijven in het midden en kleinbedrijf.

Uitgaven aan onderzoek

Als het gaat om de uitgaven van bedrijven aan onderzoek en ontwikkeling loopt Nederland relatief nog achter.

Daarom stimuleert het kabinet bedrijven om meer in innovatie te investeren door belastingkortingen te geven, regels te schrappen en meer durfkapitaal ter beschikking te stellen, zei Kamp dinsdag.

Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland sluit de ranglijst aan bij het 'topsectorenbeleid' waarin overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven nauw samenwerken. De werkgevers benadrukken dat een volgende stap vanuit het kabinet in dit beleid het succes van Nederland nog verder zou kunnen vergroten.