De beperkingen op het opnemen van geld in Cyprus, blijven waarschijnlijk enkele weken van kracht. 

Dat zei de minister van Financiën van de eilandstaat, Michaelis Sarris, dinsdag tegen persbureau Bloomberg.

De regering van Cyprus heeft volgens Sarris nog niet definitief bepaald welke beperkingen er aan het kapitaalverkeer worden opgelegd. Er wordt nog gezocht naar het juiste evenwicht, stelde hij.

Het kapitaalverkeer op Cyprus wordt aan banden gelegd om te voorkomen dat spaarders bij Cypriotische banken hun geld massaal naar het buitenland brengen zodra de banken weer opengaan.

Maximum weekbedrag

Volgens de BBC wordt er een maximumbedrag ingevoerd dat klanten van Cypriotische banken wekelijks van hun rekeningen mogen opnemen. Daarnaast zouden de mogelijkheden om geld over te maken naar het buitenland worden beperkt. Ook wordt het voorlopig onmogelijk om cheques in te wisselen en mogen termijndeposito's niet vervroegd worden opgenomen.

Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) zei maandag nog dat de restricties mogelijk binnen enkele dagen zouden worden opgeheven.

Cyprus niet uit euro

Suggesties dat Cyprus zijn economische kansen kan verbeteren door de euro te verlaten, wees Sarris stellig van de hand.

''Het zou alleen al rampzalig zijn om erover te praten of na te denken, laat staan om de euro te verlaten'', stelde hij. ''Onze plek is in Europa, onze plek is in de eurozone en we zullen alles doen om daar te blijven.''

Beurs blijft dicht

De aandelenbeurs op Cyprus blijft, evenals de banken in het land, dinsdag en woensdag gesloten. De Cyprus Stock Exchange (CSE) wil een normaal functioneren van de beurs garanderen en daarnaast de belangen van beleggers beschermen.

Dat maakte de instelling dinsdag bekend. Vorige week vrijdag werd juist bekendgemaakt dat de beurs deze week alleen op maandag en vrijdag gesloten zou zijn vanwege feestdagen.

De aandelenbeurs in Athene schortte eerder op dinsdag al de handel in aandelen en obligaties van de Bank of Cyprus en Laiki op tot donderdag op.

Bank of Cyprus sloot op het tot dusver laatste handelsmoment in de Griekse hoofdstad, 15 maart, 2 procent hoger op 20 cent. Laiki, verhandeld onder de naam Cyprus Popular Bank Public Co, kelderde die dag ruim 9 procent tot 4 cent. Die koersen komen overeen met de laatste standen op de Cypriotische beurs.

Onderzoek naar kapitaalvlucht

In de weken voor de sluiting van Cypriotische banken op 16 maart zouden buitengewoon hoge bedragen naar het buitenland zijn overgemaakt of opgenomen in bankfilialen.

De voorzitter van het Cypriotische parlement, Ginnakis Omirou, wil hier een diepgaand onderzoek naar doen, meldden media op Cyprus dinsdag.

Omirou wil de namen weten van personen of instellingen die kort voor de bankencrisis losbarstte hoge bedragen hebben onttrokken aan de Cypriotische banken.

Hij wil weten of daar hoge ambtenaren bij zijn die op grond van hun functie wisten dat de banken hun deuren zouden sluiten.

Alles over de schuldencrisis