De regering moet 'inhalige' Nederlandse gemeenten tot de orde roepen en erop aandringen dat de toeristenbelasting wordt afgeschaft.

Dat stelt SVR, een belangenbehartiger van twaalfhonderd eigenaren van kleinschalige campings in Nederland, dinsdag.

De organisatie zegt inmiddels 30.000 steunbetuigingen te hebben opgehaald voor een petitie die volgende maand aan de Tweede Kamer wordt overhandigd.

Volgens SVR gebruiken Nederlandse gemeenten de toeristenbelasting als 'stopverf' om gaten in de begroting te dichten. En niet, zoals de bedoeling is, om voorzieningen voor toeristen van te betalen.

Picknickbankje

De gemeente betaalt "hier en daar een picknickbankje", stelt SVR-voorzitter Wim van den Berg. "Een aantal gemeenten heeft ondertussen ingezien dat het bestelen van toeristen onjuist is en heeft de belasting geschrapt."

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze toeristenbelasting heffen, "maar het is wel degelijk een landelijke zaak", zegt Van den Berg. "De landelijke overheid staat nog altijd boven een gemeente."

De Vereniging Nederlandse Gemeenten is tegen afschaffing van de toeristenbelasting. "Belastingheffing is noodzakelijk is om te kunnen investeren in lokale voorzieningen", reageert een woordvoerster. "Veel van die investeringen komen ook ten gunste van toeristen."

Gemeenten moeten volgens haar daarom de keuze hebben om een deel van deze kosten met opbrengsten uit de toeristenbelasting te betalen. "De investeringen van gemeenten in toerisme en recreatie zijn namelijk nog altijd hoger dan de opbrengst van de toeristenbelasting."

De SVR overhandigt haar petitie op 9 april op het Binnenhof aan de vaste commissie van Binnenlandse Zaken.