Vakbond NU'91 wil niet meewerken aan een nullijn voor de zorg. De vakbond voor verpleegkundigen en verzorgden liet dinsdag weten dat het de maatregel, waardoor de salarissen van onacceptabel vindt.

''NU'91 beseft dat bezuinigingen in de zorg onvermijdelijk zijn, maar is zeer kritisch over de manier waarop er bezuinigd wordt'', schrijft de vakbond in een verklaring.

Het bevriezen van de lonen in de zorg betekent volgens de bond een extra aanslag op het besteedbaar inkomen, bovenop de stijgende inflatie "en leidt tot een inkomensachteruitgang".

Volgens NU'91 lopen de onderhandelingen tussen de overheid, werkgevers en werknemers vast, als wordt vastgehouden aan de nullijn. Bovendien baalt NU'91, die 24.000 mensen vertegenwoordigt, dat er in ruil geen baangarantie wordt gegeven aan de werknemers.

De bond keerde zich al eerder tegen de nullijn. Maar de organisatie kreeg volgens een woordvoerster tijdens de onderhandelingen over een cao voor het personeel van academische ziekenhuizen deze week te horen dat er geruchten gingen dat NU'91 zich alsnog achter de nullijn zou willen scharen.

"Die geruchten willen we zo snel mogelijk de kop indrukken", aldus de zegsvrouw. "Daarover valt met ons niet te onderhandelen."

Het kabinet wil op de begroting van 2014 ongeveer 4,5 miljard euro bezuinigen. Door werknemers in de zorg en elders in de publieke sector op de nullijn te zetten zou 2 miljard euro kunnen worden bespaard.