Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem stelt dat het beeld dat de eurozone Cyprus nu gedwongen heeft zijn banken op te blazen, niet klopt. "Deze banken hebben zichzelf opgeblazen."

Dat zegt de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag in de Volkskrant.

Volgens Dijsselbloem is Cyprus niet zomaar een klein land dat wordt gemangeld, maar gaat het om een hele grote financiële sector.

''Veel te groot voor het land en bovendien verdacht van witwaspraktijken en belastingontduiking''.

Opsplitsing

Het akkoord dat deze week is bereikt met Cyprus voorziet in de opsplitsing van de twee grootste banken van het land, waarbij spaartegoeden van meer dan 100.000 euro grotendeels verloren gaan.

Kleinere spaartegoeden van Laiki Bank, die op termijn ophoudt te bestaan, en Bank of Cyprus worden samengevoegd in laatstgenoemde bank.

Geen vertrouwen

Dijsselbloem heeft niet altijd vertrouwen gehad in een goede afloop van de kwestie Cyprus: ''Ik heb gedacht, we komen er niet uit.'' President Nicos Anastasiades van Cyprus weigerde aanvankelijk om in ruil voor een lening uit het Europese noodfonds de twee grootste banken op het eiland te saneren.

''Terwijl we aan het onderhandelen waren, kwamen er berichten binnen dat er per uur minder geld beschikbaar was voor de geldautomaten. De knop moest om bij Anastasiades'', zegt de minister. Dat de president uiteindelijk toch akkoord is gegaan, is een bewijs van zijn leiderschap, vindt Dijsselbloem.

Kritiek

Maandagavond kreeg Dijsselbloem veel kritiek op zijn uitspraken in interviews met persbueau Reuters en de Financial Times.

Daarin was sprake van het reddingsplan voor Cyprus als blauwdruk voor de rest van de Europese bankensector. Reuters tekende maandagmiddag uit de mond van Dijsselbloem op dat volgende reddingsoperaties niet met publieke maar met private middelen bekostigd moeten worden.

Later benadrukte Dijsselbloem dat de hulp aan Cyprus niet een blauwdruk is voor de toekomst. In Pauw en Witteman zijn hij dat hij het woord 'template' niet eens kende.

Topman bank stapt op

De Cypriotische staatstelevisie meldde dinsdag dat de topman van de noodlijdende Bank of Cyprus, Andreas Artemi, is opgestapt. Hij doet dat uit protest tegen de forse sanering van zijn bank. 

Artemi zou het niet eens zijn met de grote verliezen die rekeninghouders met spaartegoeden van meer dan 100.000 euro lijden.

Zij raken een groot deel van hun vermogen kwijt, als gevolg van het financiële reddingsplan dat Cyprus zondagnacht overeenkwam met de andere eurolanden.