Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ontkent dat hij het woord blauwdruk (template in het Engels) heeft gebruikt in interviews met persbureau Reuters en de Financial Times. 

Hij zei maandagavond bij Pauw en Witteman dat hij het woord 'template' niet eens kende.

De uitspraken van Dijsselbloem over Cyprus hebben tot dalende koersen geleid en zijn hem op veel kritiek zijn komen te staan.

De commotie was ontstaan door een interview aan persbureau Reuters en aan de Financial Times.

Daarin was sprake van het reddingsplan voor Cyprus als blauwdruk voor de rest van de Europese bankensector. Persbureau Reuters tekende maandagmiddag uit de mond van Dijsselbloem op dat volgende reddingsoperaties niet met publieke maar met private middelen bekostigd moeten worden.

Later zei Dijsselbloem dus dat de hulp aan Cyprus niet een blauwdruk is voor de toekomst.

Geen spijt

Bij Pauw en Witteman zei Dijsselbloem geen spijt te hebben van zijn interviews. "Nee, helemaal niet.'' Hij hield zijn analyse over de aanpak van problemen in de financiële sector overeind.

''Dat is een te verdedigen route. Dat vindt de financiële sector niet fijn om te horen, maar problemen moeten we leggen daar waar ze horen.''

En dat is volgens Dijsselbloem niet in eerste instantie bij de belastingbetaler, maar bij partijen die de risico's hebben genomen.

Ontslag

Financial Times-columnist Paul Murphy zinspeelde maandagavond op het ontslag van Dijsselbloem. Volgens Reuters-columnist Felix Salmon is Dijsselbloem te eerlijk geweest.

''Hij komt nu terug op zijn commentaar, omdat het over het algemeen geen goed idee is als hooggeplaatste beleidsmakers dingen zeggen die een bankrun kunnen veroorzaken. Dat betekent niet dat het commentaar niet waar is. Het valt op dat niemand de uitspraken rechtstreeks ontkent.''

Weinig gelukkig

Het CDA maakt zich zorgen over de communicatie door Dijsselbloem over het reddingsplan voor Cyprus. Die communicatie is ''weinig gelukkig'', zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum maandag over de commotie die is ontstaan.

''Je moet uiterst zorgvuldig zijn. Veel banken zijn nog kwetsbaar en uitspraken kunnen consequenties hebben'', zegt Van Hijum. Ook vorige week ontstond er volgens hem onrust door de communicatie over het eerste reddingsplan voor Cyprus. ''Dat is zorgwekkend. Zorgvuldigheid is ongelooflijk belangrijk; het gaat om het vertrouwen van de financiële markten.''

Niet handig

SP-Kamerlid Arnold Merkies typeert het optreden van Dijsselbloem als ''niet handig''. Volgens hem is dit echter niet in ''de orde van grootte van de flater van vorige week'' rond Dijsselbloems uitlatingen over spaartegoeden in de eurozone.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag eind van de middag met Dijsselbloem over Cyprus. Een ruime Kamermeerderheid steunt het reddingsplan.

Laiki Bank

Cyprus is volgens de minister en eurogroepvoorzitter een uitzonderlijk geval, reden waarom de eurogroep uitzonderlijk ver is gegaan met het aanspreken van spaarders. Dijsselbloem ontkende dat hij een link heeft gelegd met andere kleine eurolanden met een grote financiële sector.

Dijsselbloem: ''Ik blijf overeind houden dat ook wij politici open moeten communiceren over de aanpak van terugkerende problemen in de financiële sector. Dat doen we niet ad hoc. Het is niet 'we doen maar wat'."

"We zoeken een weg waarbij de risico's daar neerleggen waar ze horen. We hopen dat de risico's kleiner worden en banken bewuster omgaan met risico's. Dat is een vraag die banken in Cyprus zich 10 jaar geleden hadden kunnen stellen.''

Geen bankrun

Dijsselbloem verwacht geen bankrun op Cyprus de komende dagen. Het in de eurozonelanden gegarandeerde spaartegoed van 100.000 euro noemde hij 'uitdagend'. Op termijn zou dat bedrag moeten zakken, maar naar welke hoogte is een discussie die we nog ''even in de ijskast moeten houden'', aldus de minister, totdat de eurzone zich in rustiger vaarwater bevindt.

Alles over de schuldencrisis