De banken in Cyprus blijven langer gesloten dan aanvankelijk werd gezegd. Ze gaan in elk geval niet voor donderdag open.

Dat meldt de Cipriotische centrale bank maandagavond.

Eerder op de avond werd bekend dat de meeste banken dinsdag weer open zouden gaan. De centrale bank van Cyprus zegt dat de nieuwe beslissing is genomen om ''een goede werking van het hele bancaire systeem'' zeker te stellen.

Alleen Bank of Cyprus en Laiki, de meest noodlijdende banken van het land, zouden aanvankelijk tot donderdag dicht blijven.

Gesloten

De financiële instellingen in Cyprus zijn sinds 16 maart gesloten. Toen werd besloten dat alle spaartegoeden via een belasting moesten worden afgeroomd. De sluiting van de banken en de opnamelimiet moest een bankrun voorkomen.

Met de spaarheffing moest het land 5,8 miljard euro ophalen om zo tien miljard noodsteun te krijgen. Dat plan werd een week geleden door het Cypriotische parlement weggestemd.

Maandag in alle vroegte werden Cyprus, de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds het eens over een alternatief plan, waarbij alleen Laiki en Bank of Cyprus worden aangepakt.

Alles over de schuldencrisis