De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag aangegeven dat de Cypriotische banken toegang blijven houden tot noodkredieten.

Daarmee heeft de centrale bank haar steun uitgesproken aan het akkoord over noodsteun aan Cyprus, dat in de nacht van maandag op dinsdag werd gesloten.

De ECB gaf vorige week aan dat de geldkraan voor wankelende banken in het land zou worden dichtgedraaid als er geen Europees reddingsplan zou komen, waardoor een bankroet van het land dreigde. Nu er een overeenkomst is tussen Cyprus en de eurolanden, kan de zogeheten Emergency Liquidity Assistance worden doorgezet.

De noodkredieten worden verstrekt door de Cypriotische centrale bank. De ECB zei de situatie op het eiland scherp in de gaten te blijven houden.

Bitterheid

De Cypriotische president Nicos Anastasiades zei maandag dat zijn land in de euro zal blijven, ondanks de bittere gevoelens over de behandeling van Cyprus bij het verzoek om financiële steun. Dat zei hij maandag tegen de Cypriotische televisiezender CYBC.

Anastasiades zei ook dat de centrale bank van Cyprus beperkingen zal opleggen op het verplaatsen van geld van Cypriotische rekeningen naar rekeningen in het buitenland. Deze beperkingen zullen geleidelijk worden opgeheven, aldus de president.

Banken open

Alle banken op Cyprus openen dinsdag weer hun deuren. Alleen Bank of Cyprus en Laiki, de meest noodlijdende banken van het land, blijven tot donderdag dicht. Dat heeft de Cypriotische centrale bank maandag bekendgemaakt. De opnamelimiet van honderd euro bij pinautomaten blijft ook tot donderdag van kracht.

De financiële instellingen in Cyprus zijn sinds 16 maart gesloten. Toen werd besloten dat alle spaartegoeden via een belasting moesten worden afgeroomd. De sluiting van de banken en de opnamelimiet moest een bankrun voorkomen.

Met de spaarheffing moest het land 5,8 miljard euro ophalen om zo tien miljard noodsteun te krijgen. Dat plan werd een week geleden door het Cypriotische parlement weggestemd.

Alternatief plan

Maandag in alle vroegte werden Cyprus, de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds het eens over een alternatief plan, waarbij alleen Laiki en Bank of Cyprus worden aangepakt.

De eerste wordt opgesplitst in een goed en een slecht deel. Bank of Cyprus neemt daarbij het goede deel over. Die bank wordt bovendien geherkapitaliseerd via een nog onbekende heffing op spaartegoeden boven een ton.

Alle bedragen bij alle banken tot honderdduizend euro zijn nu gegarandeerd, benadrukte Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem maandagochtend vroeg tijdens de bekendmaking van de deal.

Alles over de schuldencrisis