De overbruggingsregeling voor mensen met een AOW-gat, die staatssecretaris Jetta Klijnsma vorige week vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde, is volgens de FNV bij lange na niet voldoende.

"85 procent van de mensen met een AOW-gat heeft niets aan deze regeling", aldus bestuurder Ton Rolvink. 

De FNV heeft de Staat vorige week al voor de rechter gedaagd wegens het AOW-gat. Ze eisen dat mensen die met vroegpensioen zijn gegaan, compensatie krijgen voor het financiële nadeel dat ze lopen door de verhoging van de AOW-leeftijd.

De AOW-leeftijd wordt met ingang van dit jaar stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar.

Volgens de organisaties had de overheid de AOW-leeftijd niet mogen verhogen zonder een goede overbruggingsregeling. Het kabinet vergoedt het inkomensverlies alleen voor de laagste inkomens. Klijnsma liet onlangs weten de overbruggingsregeling iets te verruimen.

Vermogenstoets

In de vrijdag gepubliceerde regeling is nu een vermogenstoets ingevoerd, waarbij een inkomensgrens van 150 procent van het bruto minimumloon geldt. AOW'ers die onder deze inkomensgrens vallen, komen met terugwerkende kracht tot 1 januari in aanmerking voor de regeling.

Volgens FNV is dit niet alleen te laat, maar ook te weinig. De vakcentrale gaat in het sociaal overleg dat momenteel met de werkgevers en het kabinet wordt gevoerd, onderhandelen over een betere overbruggingsregeling.