De inflatie in Nederland is in vergelijking met andere landen in de eurozone flink hoger. Van alle 17 eurolanden lag alleen in Estland in februari de inflatie op een hoger niveau dan in Nederland.

Dit meldt het CBS maandag.

De laatste maanden ligt de inflatie in Nederland op het hoogste niveau in 10 jaar. In februari stegen de consumentenprijzen in Nederland met gemiddeld 3,2 procent. De inflatie geeft een waardedaling van geld aan.

De daling betekent dat voor een zelfde bedrag nu 3,2 procent minder kan worden gekocht. Dat is flink hoger dan het gemiddelde in de eurozone, dat op 1,8 procent uitkwam. 

Btw

Sinds de verhoging van de btw van 19 naar 21 procent in oktober 2012 ligt de geldontwaarding in Nederland fors hoger dan in de rest van de eurozone. In 2011 behoorde Nederland nog tot de landen met de laagste inflatie.

Naast de btw zijn ook de assurantie- en energiebelasting en de accijnzen op benzine en tabak gestegen, wat ook van invloed is op de inflatie. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

ECB

De inflatie in Nederland ligt ook hoger dan de normen van de Europese Centrale Bank (ECB), dat als doelstelling een inflatie van 2 procent heeft. 

Nederland voldoet wel aan deze doelstelling als de inflatie over een langere periode wordt bekeken, zo laat het CBS weten.