De eurolanden hebben met hun besluit over noodsteun aan Cyprus een chaos afgewend, zo reageert staatssecretaris Frans Weekers maandag op de doorbraak in de crisis rondom het Zuid-Europese land.

"De rekening wordt volledig neergelegd daar waar de problemen zijn veroorzaakt, bij de twee grootbanken'', aldus Weekers.

Hij stelt dat het reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus behoorlijk stevig is. Het land is van de afgrond gered, maar spaarders bij probleembanken ''zullen moeten bloeden'', aldus Weekers.  

Weekers wacht af hoe met name de Russische rekeninghouders, die veel geld op Cyprus hebben geparkeerd, zullen reageren: ''We zullen zien.'' Hij verwacht geen run op de banken, omdat er beperkingen zullen komen.

De staatssecretaris benadrukte dat de hele deal staat of valt met de uitvoering. ''We zullen natuurlijk heel goed de vinger aan de pols houden'', aldus Weekers.

Volgens Weekers zal Cyprus zal zijn economie fors moeten aanpassen. De financiële sector was veel te groot. ''Dat kan zo'n land niet dragen, dat was eigenlijk een kind met een waterhoofd'', vindt de bewindsman.

Tweede Kamer

Het reddingspakket wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer, hoewel het CDA nog wel veel vragen heeft. Kamerlid Eddy van Hijum vindt het kwalijk dat er in eerste instantie twijfel is gezaaid over de garantie dat spaartegoeden tot een ton veilig zijn. In het definitieve pakket is dat spaargeld weliswaar gegarandeerd, maar ''de geest is uit de fles'', vindt Van Hijum.

SP en PVV wijzen de afspraken af. Volgens SP-Kamerlid Arnold Merkies zijn die onduidelijk en alleen maar bedoeld om tijd te winnen. PVV-leider Geert Wilders reageerde per tweet: ''En ja hoor daar tekent Rutte toch weer een cheque, nu voor het failliete Cyprus. De euro is dood en het spaargeld onveilig. Bedankt Mark.''

Bitter

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waren er geen alternatieven waren voor de maatregelen.

''Dit is bitter voor Cyprus maar we hebben nu het resultaat dat de Duitse regering wilde'', aldus Schäuble. Hij zei er zeker van te zijn dat het Duitse parlement achter de overeenkomst staat.

Vertrouwen

IMF-baas Christine Lagarde zegt dat het plan voorziet in een ''houdbare en volledig gefinancierde oplossing voor de onderliggende problemen waar Cyprus mee kampt''. Het legt daarmee de basis voor een herstel van het vertrouwen in de bankensector.

Lagarde noemde het akkoord maandag ''volledig en geloofwaardig''. Het legt de rekening volgens de IMF-baas niet op een buitensporige wijze neer bij de Cypriotische belastingbebetaler, maar richt zich op het aanpakken van de twee probleembanken. Ze benadrukt dat alle spaartegoeden tot 100.000 euro veilig zijn.

Rusland

De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris liet maandagochtend al weten dat hij verwacht dat Rusland de relatie met Cyprus zal voortzetten, ook al is het land ''teleurgesteld'' door de reddingsoperatie die zware gevolgen zal hebben voor Russische investeerders. Rusland zelf heeft nog geen commentaar gegeven op de deal. 

Geest uit de fles

ING-econoom Carsten Brzeski stelt dat de omstreden heffing op spaartegoeden van minder dan 100.000 euro uiteindelijk van tafel is verdwenen, maar de geest is op dat vlak wel uit de fles, waarschuwt Brzeski.

Hij wijst daarbij op recente onderzoeken die aantonen dat bijna alle Spanjaarden zich zorgen maken over hun spaartegoeden en het gevoel hebben dat hun geld niet veilig is. ''Zoals zo vaak, is het moeilijker vertrouwen te herstellen dan het te breken'', concludeert de econoom.

Geen medelijden

Volgens hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen is de verschuiving van de lasten van kleine spaarders naar grote spaarders een goede oplossing. "Het depositogarantiestelsel wordt hiermee in stand gehouden en dat is goed voor het vertrouwen'', zegt de hoogleraar.

Met groep spaarders met meer dan 100.000 euro heeft de econoom geen medelijden. ''Je weet dat het een keer mis kan gaan als je zoveel geld bij zo'n bank wegzet; zo is het destijds ook bij DSB gegaan. Je weet wat de risico's zijn, dan moet je maar op de blaren zitten'', aldus Van Wijnbergen.

''Er staat nergens dat dit soort grote bedragen worden gegarandeerd'', vervolgt de econoom.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier