Rusland zou wraak kunnen nemen op Europese bedrijven als de EU en Cyprus een hoge heffing op spaartegoeden overeenkomen. 

Moskou zal naar manieren zoeken om ''de EU te straffen'', zei voormalige Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov in de Britse krant The Guardian op zondag.

Volgens de jongste plannen van Cyprus zal over tegoeden boven de 100.000 euro een heffing van 20 procent worden geheven. Zo hoopt het land de benodigde 5,8 miljard euro bijeen te brengen, zodat Cyprus in aanmerking komt voor een Europese noodlening van 10 miljard euro.

''Sommige Russen zullen dan zwaar lijden'', aldus Nekrassov. Daarom denkt hij dat Rusland naar manieren zal zoeken om Europa terug te pakken.

Tegoeden bevriezen

''Er is een aantal grote Duitse bedrijven actief in Rusland. Er zou onder meer gekeken kunnen worden naar het bevriezen van tegoeden. Rusland kijkt het voorlopig nog even aan''.

De EU hoeft volgens Nekrassov niet bang te zijn dat Moskou de gaskraan naar het westen dichtdraait. ''Gas zal niet als drukmiddel worden gebruikt. Rusland weet dat als het daarme gaat dreigen, over 20 jaar niemand meer Russisch gas koopt''.