Mogelijk moet het noodlijdende euroland Cyprus met een nog hoger bedrag worden geholpen dan de nu voorziene 16 miljard euro.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) sloot dat zondag in Brussel niet uit. Hij zei dat voor het begin van het cruciale crisisberaad over Cyprus met zijn collega's uit de eurozone.

Weekers stelde dat hij nog geen andere bedragen heeft gezien. Elke dag uitstel van de geplande noodhulp schaadt de economie van Cyprus, benadrukte hij.

Als Cyprus wellicht meer geld nodig heeft, dan komt dat in ieder geval niet uit het Europese steunfonds. Europa houdt vast aan de toegezegde 10 miljard euro, aldus Weekers.

De bewindsman vindt dat de Cyprioten nu snel duidelijk moet maken hoe ze zelf 5,8 miljard euro bijeen gaan brengen. Die eigen bijdrage is een voorwaarde voor de steun uit het Europese fonds: ''De bal ligt bij Cyprus.''

Kort bijgepraat

De leden van de eurogroep zijn zondagavond rond 21.45 uur kort bijgepraat over de laatste stand van zaken rond Cyprus. Dat zegt een woordvoerder van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Voor de officiële bijeenkomst van de ministers van financiën van de zeventien eurolanden is echter nog geen begintijd gepland. De woordvoerder ontkent dat de bijeenkomst is uitgesteld tot maandagochtend vroeg.

De eurogroep zou oorspronkelijk om 18.00 uur beginnen, maar is uitgesteld omdat een aantal voorbereidende gesprekken nog niet afgerond zijn, zei een woordvoerder van de eurogroep eerder.

Realistisch

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet weten dat de eurogroep haar uiterste best zal doen om tot een oplossing te komen voor Cyprus. De eilandstaat moet volgens Schäuble echter wel realistisch blijven om een reddingspakket te kunnen krijgen. Volgens Schäuble is er de afgelopen week weinig vooruitgang geboekt wat betreft de noodlening aan Cyprus.

De Europese Unie biedt Cyprus een noodlening van 10 miljard euro aan, maar dan moet het land wel zelf een bedrag van 5,8 miljard euro bijeen krijgen. De suggestie van de eurogroep om dat via heffingen op alle spaartegoeden te doen, stemde het Cypriotische parlement eerder weg.

Schäuble zei te hopen vandaag nog overeenstemming over de redding te kunnen bereiken. Zijn Ierse collega Michael Noonan liet weten ''een lange avond'' te verwachten.

Zeer serieus

De Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden zei in aanloop naar de eurogroep-bespreking dat de situatie ''zeer serieus'' is. ''De stabiliteit van de eurozone is in het geding'', aldus Frieden.

De Luxemburger zei dat de eurogroep niet van plan was om het bedrag van de noodlening aan Cyprus te verhogen. Wel zou ''een maximaal aantal'' Cypriotische banken moeten worden gered.

Kleine spaarders

Volgens de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici is de economische situatie in Cyprus van dien aard, dat spaarders wel moeten bijdragen aan de redding van het land. Hij zou echter willen zien dat kleine spaarders gevrijwaard worden. "Tegoeden onder de 100.000 euro moeten worden beschermd'', aldus Moscovici.

Volgens de Franse minister is er in totaal 17 miljard euro nodig voor de redding van Cyprus. Het bedrag dat Cyprus zelf moet bijdragen, 5,8 miljard euro, is niet veranderd, voegde hij daar aan toe.

Harde keuzes

De Europese Commissie in Brussel stelt dat er door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen helaas geen optimale oplossingen meer beschikbaar zijn: ''Vandaag zijn er alleen harde keuzes overgebleven''.

De tijd dringt. Als er geen aanvaardbaar akkoord komt tussen Cyprus en zijn geldschieters, wil de ECB maandag de geldkraan dichtdraaien.

Dat kan leiden tot een kettingreactie: Cypriotische banken die failliet gaan, de economie die stilvalt, een staatsbankroet en eventueel het uittreden van Cyprus uit de euro.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier.