SCHIPHOL - Schiphol verwacht dat deze zomer de drukste uit de geschiedenis van de luchthaven wordt. Na de dip in de luchtvaart van de afgelopen twee jaar stappen deze zomer weer veel mensen in het vliegtuig.

In juni, juli en augustus verwacht Schipol ruim twaalf miljoen passagiers, zo maakte de luchthaven donderdag bekend. De drukste dag wordt waarschijnlijk 1 augustus. Dan zullen ongeveer 150.000 reizigers Schiphol aandoen. Veel mensen komen dan terug van vakantie of vertrekken juist.

De afgelopen twee jaar werd de luchtvaart gekweld door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, de angst voor de dodelijke longziekte SARS en de oorlog in Irak. Consumenten maken zich daar nu echter niet meer druk om. Bovendien trekt de economie weer aan.

Deze zomer verwacht Schiphol bovendien veel chartervluchten naar Portugal, waar het Europees kampioenschap voetbal wordt gehouden. Het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie zal ook extra verkeer opleveren.

Schiphol zal vanaf vrijdag minder gebruik gaan maken van de Polder- en Zwanenburgbaan als startbaan. De maatregel betekent dat er minder vlieglawaai zal zijn in Zwanenburg en Spaarndam.

Schiphol neemt deze maatregel om te voorkomen dat in de loop van dit jaar de wettelijke geluidsgrenzen worden overschreden. Bovendien speelt op beide banen nog altijd het probleem van gelijktijdig startende vliegtuigen, die op elkaars route zouden kunnen komen. De Luchtverkeersleiding heeft aangekondigd binnenkort met een oplossing te komen.

Daarom worden deze banen voorlopig vooral gebruikt als landingsbaan. Vliegtuigen vertrekken dan vooral vanaf de Kaagbaan en de Buitenveldertbaan.