China moet grootscheeps hervormen om de economie op peil te houden. En dat betekent ook dat de overheid minder moet controleren.

Dat zei een Chinese topambtenaar zondag tegen persbureau Reuters

De Chinese economie staat onder druk door een te grote productiecapaciteit en risico’s in het financiële systeem. “Het probleem van overcapaciteit wordt steeds groter”, beaamde vicepremier Zhang Gaoli. Ook hij denkt dat hervormingen noodzakelijk zijn.

Hoewel de Chinese economie vorig jaar nog 7,8 procent groeide, was het wel de kleinste groei in 13 jaar. Analisten werden hierdoor verrast en waarschuwden dat China grote veranderingen moet doorvoeren.

Meer investeringen en consumptie

De analisten denken aan vrijere rentetarieven, zodat meer private investeerders in het land kunnen investeren. Ook zou de consumptie meer gestimuleerd moeten worden. De dagen van dubbele groeicijfers lijken wat hen betreft voorbij.

Volgens vicepremier Zhang moeten onder meer overheidsinstellingen en milieunormen hervormd worden. Ook benadrukt hij dat buitenlandse bedrijven welkom zijn in China. Het land krijgt vaak kritiek, omdat de regering staatsbedrijven subsidiëert. Dat zou de concurrentie belemmeren.

Eerlijke concurrentie

“Sommige van onze buitenlandse vrienden maken zich zorgen over het Chinese investeringsklimaat. Ik kan u vertellen dat eerlijke concurrentie ons gemeenschappelijke doel is”, zei Zhang.

De nieuwe Chinese regering van president Xi Jinping en premier Li Keqiang heeft al beloofd te zullen hervormen. Maar analisten verwachten dat veel veranderingen tot verzet zullen leiden en daarom maar langzaam doorgevoerd zullen worden.