De onderhandelingen over de financiële reddingsoperatie voor Cyprus bevinden zich in een ''erg delicate fase.''

Dat maakte de regering van Cyprus bekend in de nacht van zaterdag op zondag.

De besprekingen over de reddingsoperatie gaan zondag verder in Brussel. Daar vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, over de noodlijdende eilandstaat. Ook de Cypriotische president Nicos Anastasiades vertrekt zondagochtend naar Brussel, liet de regering weten.

De Cypriotische regering omschrijft de situatie als ''erg moeilijk''. Anastasiades liet zondag weten dat het ''zeer moeilijk wordt de Cypriotische economie te redden en een wanordelijk faillissement te voorkomen, als het niet komt tot een definitief akkoord over de noodleningen''.

Onduidelijk

Het is onduidelijk of Cyprus de goedkeuring heeft gekregen van de trojka voor het alternatieve plan om 5,8 miljard euro op te halen. Eerder zei een anonieme bron volgens persbureau Reuters dat er een fiat was gegeven. Cyprus News Agency meldde later echter ook op basis van een anonieme bron dat de partijen verre van een deal zijn.

Reuters meldde rond 20.00 uur dat de trojka van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank hun fiat hadden gegeven voor een heffing van twintig procent op de tegoeden tot een ton bij Bank of Cyprus.

Ook zou de trojka akkoord zijn met een heffing van vier procent op tegoeden van een ton bij andere Cypriotische banken.

Starre IMF

Een andere anonieme regeringsofficial zei een paar uur later tegen Cyprus News Agency daarentegen dat Cyprus en het IMF niet eens in buurt van een overeenkomst zijn. Volgens de official was dat te wijten aan het starre IMF, dat 'om het halfuur nieuwe eisen neerlegt'.

Cyprus moet voor maandagavond 5,8 miljard hebben verzameld om daarmee tien miljard euro steun los te krijgen van de zestien andere eurolanden en het IMF. De ECB heeft aangekondigd te stoppen met liquiditeitssteun aan de noodlijdende Cypriotische banken als er maandag geen akkoord is. De Eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem komt zondagavond bijeen om de plannen van Cyprus te bespreken.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier