Cyprus en de zogeheten trojka hebben flinke vooruitgang geboekt in het overleg over de redding van de eilandstaat. 

Dat heeft minister Michael Sarris van Financiën zaterdag gezegd. Volgens hem kunnen de gesprekken mogelijk zaterdagavond tot een einde komen.

Sarris zei verder dat Cyprus een heffing overweegt van 25 procent op tegoeden hoger dan 100.000 euro van spaarders bij de Bank van Cyprus, de grootste bank van het eiland. De heffing op spaartegoeden is een van de belangrijkste punten in het overleg.

De trojka waarmee Cyprus overlegt, bestaat uit de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Debat

De ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, vergaderen zondag in Brussel over Cyprus. Het Cypriotische parlement komt pas daarna bijeen om over de voorstellen te debatteren.

Cyprus moet de andere eurolanden er nog dit weekeinde van overtuigen dat het zelf 5,8 miljard euro kan bijdragen aan de financiële reddingsoperatie. Lukt dit niet, dan draait de Europese Centrale Bank de geldkraan voor de wankelende Cypriotische banken dicht en dreigt de eilandstaat failliet te gaan.

Het Cypriotische parlement stemde vrijdag al in met enkele forse maatregelen die geld moeten opleveren, maar de heffing op spaartegoeden was tot op heden omstreden.

Protestmars

Duizenden woedende bankmedewerkers hielden ondertussen een protestmars door het centrum van Nicosia richting het ministerie van financiën en het parlement.

Zij vrezen dat een hervorming van de Cypriotische bankensector ten koste van hun banen zal gaan en riepen Anastasiades daarom op tot aftreden.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier