Het parlement van Cyprus zal pas weer spreken over een eventuele heffing op spaartegoeden nadat de eurogroep zondag heeft overlegd over de financiële crisis in de eilandstaat. 

Dat heeft een Cypriotische parlementariër zaterdag gezegd. De ministers van Financiën van de eurolanden overleggen zondag verder over een oplossing voor de crisis in Cyprus.

Het overleg wordt gedaan onder voorzitterschap van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Ook IMF-chef Christine Lagarde zal daarbij aanwezig zijn. De vergadering begint naar verluidt om 17.00 uur.

Overtuigen

Cyprus moet de andere eurolanden er nog dit weekeinde van overtuigen dat het zelf bijna 6 miljard euro kan bijdragen aan de financiële reddingsoperatie.

Lukt dit niet, dan draait de Europese Centrale Bank de geldkraan voor de wankelende Cypriotische banken dicht en dreigt de eilandstaat failliet te gaan.

Heffing spaartegoed

Er wordt nog onderhandeld over een heffing op spaartegoeden van Cypriotische banken. Het zou gaan om een hoge heffing op tegoeden van meer dan 100.000 euro. De stemming zou eigenlijk op zaterdag zijn.

Eerder deze week was een heffing op spaargeld voor alle rekeninghouders, ook de kleine spaarders, nog onbespreekbaar voor het parlement. Toen het Cyprus niet lukte om op andere manieren aan geld te komen, kwam de heffing weer op tafel.

Solidariteitsfonds

Vrijdag stemden Cypriotische parlementsleden al in met onder meer de oprichting van een 'solidariteitsfonds' en herstructurering van de bankensector. Die maatregelen brengen samen echter nog niet het benodigde bedrag op.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades is zaterdag in Brussel om met leiders van de Europese Unie te praten over het hulpplan, meldde het Cypriotische persbureau CNA.

Japan

De Japans-Europese top over vrijhandel die maandag van start zou gaan, wordt vanwege de crisis in Cyprus uitgesteld. Dat hebben het Japanse ministerie van buitenlandse zaken en de Europese Unie zaterdag laten weten.

Er is besloten tot uitstel omdat de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso in Brussel moeten blijven om een oplossing te vinden voor de financiële crisis in Cyprus.

Op de top zouden waarschijnlijk afspraken worden gemaakt over het openen van onderhandelingen tussen Japan en de EU over een vrijhandelsverdrag.