De in opspraak geraakte vleesverwerker Willy Selten uit Oss stevent af op een definitief einde. De bank wil het bedrijf niet langer financieren. Vakbond FNV Bondgenoten heeft dat vrijdag te horen gekregen, zei bestuurder John Klijn.

Het bedrijf kan de klap door de beschuldigingen over de verkoop van paardenvlees als rundvlees en de vondst van de pijnstiller fenylbutazon in een vleesmonster niet verwerken.

Ongeveer 85 Poolse medewerkers zijn eind februari al naar huis gestuurd en de productie ligt nu inmiddels 2 weken helemaal stil, aldus FNV Bondgenoten.

Voor ongeveer 25 resterende vaste krachten is het perspectief somber: van uitstel van betaling of een faillissement is nog geen sprake maar kans op een overname is er evenmin, kreeg de vakbond vrijdag te horen.

Onderbetaald

FNV Bondgenoten zegt dat de Polen door Willy Selten zijn onderbetaald omdat ze allang recht hadden op een vast contract en geen pensioen is afgedragen, er geen opzegtermijn was en omdat ze geen vakantiedagen kregen.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat het bedrijf in Oss paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. De vleesverwerker wordt daarom verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Verband

Het is onbekend of er een verband is met het internationale paardenvleesschandaal. Het strafrechtelijk onderzoek naar de vleesverwerker was al bezig toen de affaire losbarstte.

De vleesverwerker werd in februari al enige tijd stilgelegd in verband met het onderzoek, maar mocht de productie hervatten.

Bij Willy Selten was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.