Ellen Dekkers is de nieuwe voorzitter van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland. Dekkers werd vrijdag verkozen tijdens het vierjaarlijkse congres van de bond.

Dekkers volgt per direct Henk van der Kolk op als voorzitter van de vakbond. Zij zal voorzitter blijven totdat FNV Bondgenoten op 1 januari 2015 opgaat in een nieuwe vakcentrale.

De 49-jarige Dekkers was tot nu toe algemeen secretaris bij FNV Bondgenoten. Ze versloeg in de verkiezing haar concurrenten Boy Ramakers en Cor van den Berg.

Dekkers zegt zich te willen keren tegen de opmars van de flexibele werknemer en wil "de trend keren van onzeker werk". "Werkers waarin niet geïnvesteerd wordt, geen opleidingen, geen pensioen, geen ziektegeld", aldus Dekkers in een toespraak.

Albert Heijn

Dekkers feliciteerde ook de FNV-actievoerders bij Albert Heijn met hun nieuwe cao, "want in supermarkten en distributiecentra is het aantal onzekere contracten megagroot".

"Straks gaan we met Jumbo onderhandelen", kondigt de nieuwe voorzitter alvast aan. Die supermarkt weet volgens haar door de acties bij Albert Heijn dat het bedrijf 'Gewoon Goed Werk' moet bieden.

De FNV voert op dit moment ook onderhandelingen met werkgeversorganisaties voor een nieuw sociaal akkoord met het kabinet. Minister Asscher van Sociale Zaken wil dat dit akkoord er voor april ligt.

"Als dat mislukt zal niemand blij worden", zei scheidend voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk donderdag tegen NU.nl. "Maar uiteindelijk draait het erom wat we op de werkvloer bereiken."