AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen waren woensdag niet echt in beweging te krijgen. De belangrijkste graadmeters kwamen amper van hun plaats. In Amsterdam zakte de AEX-index 1,9 punten (0,35 procent) tot 521,24 punten.

Bekijk video

De matte stemming had vooral te maken met het aankomende paasweekeinde. De handel is daardoor dun.

Koninklijke Olie en Philips

Koersstijgingen van Koninklijke Olie en Philips konden niet voorkomen dat de AEX na een positieve start in de min belandde. Vooral de grote financiële fondsen, zwaargewichten in de belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter, deden het na een uur handel slecht. ABN Amro en ING moesten ruim 1 procent in koers terug.

Koninklijke Olie (plus 0,6 procent) steeg net als de andere oliefondsen in Europa doordat de Amerikaanse olievoorraden vorige week onverwacht sterk waren afgenomen. Philips profiteerde van een samenwerkingsovereenkomst met computerbouwer Dell. De waarde van de alliantie kan oplopen tot 5 miljard dollar. Philips klom 1 procent tot 33,54 euro.

Midkap

Op de MidKap-index was er eveneens weinig vuurwerk. De graadmeter van middelgrote bedrijven verschoof 0,04 procent omhoog naar 517,49 punten.

De DAX-index in Frankfurt daalde 0,4 procent. In Londen en Parijs was er winst voor de belangrijkste indices, respectievelijk, ,3 procent en 0,05 procent.

Euro

De euro kwam woensdagochtend ook amper van zijn plaats. De munteenheid daalde licht, van 0,8765 naar 0,8760 dollar. In pond sterling werd voor de euro 0,6145 pond betaald tegen 0,6140 dinsdag.