In Cyprus heerst voorzichtig optimisme over een snel akkoord over de eigen bijdrage aan het financiële reddingsplan. 

Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de Cypriotische regeringspartij Disy vrijdagmiddag gezegd. Volgens Averof Neofytoe kunnen Cypriotische parlementariërs op korte termijn een akkoord sluiten.

''Er is voorzichtig optimisme dat we binnen enkele uren een overeenkomst bereiken die kan worden goedgekeurd door het parlement en die in lijn ligt met de aanpak, het kader en de doelstellingen van de eurogroep.''

Ondertussen wacht Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem op concrete voorstellen vanuit hoofdstad Nicosia.

''De situatie is heel onzeker, we wachten op de alternatieven die Cyprus voorstelt'', stelde de minister. ''Daar kunnen we nu nog niet op ingaan, er staat nog niks op papier'', zo laat Dijsselbloem weten.

Rusland

Het parlement in Cyprus komt vrijdagmiddag bijeen om over een alternatief financieel reddingsplan te praten, nu Rusland de deur naar een oplossing heeft dichtgedaan. De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris keerde vrijdagochtend terug uit Moskou waar hij tevergeefs geld probeerde op te halen.

Een bijdrage van de Cypriotische bankensector aan een Europese reddingsactie is volgens Dijsselbloem nu onvermijdelijk. Cyprus moet zelf een kleine 6 miljard euro ophoesten om in aanmerking te komen voor een Europees hulpprogramma van 10 miljard euro. 

Solidariteitsfonds

De Cypriotische politieke partijen werden het donderdag eens over de oprichting van een zogenoemd solidariteitsfonds. Daarin zouden verscheidene instanties, waaronder de centrale bank, de kerk en pensioenfondsen, bezittingen bijeenbrengen.

De Griekse krant Ekathimerini wist vrijdag echter te melden dat de 'trojka' niet gecharmeerd is van het plan om zo'n 'solidariteitsfonds' op te zetten. Ook de Financial Times beschikt over informatie waaruit dit zou blijken.

Bank of Cyprus

In ieder geval één financiële instelling schaart zich nu achter de opstelling van de Eurogroep. Bank of Cyprus wil dat het land alsnog spaarrekeningen boven de honderdduizend euro belast. Dat schrijft de grootste bank van het kleine euroland vrijdag in een verklaring.

Nu evident is dat er geen alternatieve oplossingen zijn moet er niet langer worden getreuzeld met de invoering van het voorstel van de Eurogroep, schrijft de bank. De bank waarschuwt dat al het spaargeld boven de ton verloren is als het systeem in elkaar klapt.

Laiki

Op tafel in het Cypriotische parlement liggen, naast de spaartegoedentaks, ook voorstellen om de bankensector op het eiland aan te pakken.

Daarbij zou de op een na grootste bank van het land, Popular Bank (Laiki), worden gesplitst. Tegoeden tot 100.000 euro zouden bij die operatie worden gegarandeerd. Grotere deposito's zouden worden ondergebracht in een zogeheten 'bad bank'.

Geldkraan

De Cypriotische centralebankpresident Panicos Demetriades riep het parlement vrijdag nogmaals op snel een besluit te nemen. Hij waarschuwde dat de Europese Centrale Bank maandag de geldkraan dichtdraait als er geen geloofwaardig reddingsplan op tafel ligt. ''Dan gaat het land failliet'', concludeerde hij.

Een woordvoerder van de regering gaf vrijdag aan dat het parlement ''grote besluiten'' moet nemen. ''De komende uren bepalen de toekomst van het land'', stelde hij. ''We moeten allemaal ons deel van de verantwoordelijkheid nemen.''

Griekenland

In de tussentijd heeft Cyprus heeft overeenkomst gesloten met Griekenland over de verkoop van de Griekse onderdelen van Cypriotische banken.

De Griekse delen van Cypriotische banken werden eind vorige week door de eurolanden uitgesloten van de omstreden spaartaks, onder de voorwaarde dat de onderdelen zouden worden overgedragen aan Griekse banken.

Volgens ingewijden hebben zeker twee van de grootste Griekse banken interesse getoond in de onderdelen.

Pijnpunten

De overeenkomst moet zowel Cyprus als Griekenland vooruithelpen. De overname van de Griekse filialen moet ervoor zorgen dat het financiële verkeer in Griekenland geen problemen ondervindt van de restricties die zeer waarschijnlijk worden ingesteld voor Cypriotische banken, als zij volgende week dinsdag weer hun deuren openen.

De verkoop verkleint ook de omvang van de Cypriotische bankensector, een van de grootste pijnpunten rond de noodlijdende eilandstaat.

Door de verkoop zou de omvang van de bankensector dalen tot 6,8 keer die van hele economie van Cyprus. Nu is de bankensector nog acht keer groter dan de economie.