FNV Bondgenoten sluit zich aan bij FNV in Beweging, de opvolger van de huidige vakcentrale FNV.

Het congres van Bondgenoten heeft dat vrijdag besloten.

Scheidend voorzitter Henk van der Kolk sprak van "een belangrijke volgende stap waaruit blijkt dat onze leden graag één sterk FNV zien, met gekozen voorzitter en ledenparlement." Bondgenoten is met Abvakabo de belangrijkste FNV-bond.

De vakcentrale FNV viel 2 jaar terug bijna uit elkaar na een conflict over het pensioenakkoord dat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius had gesloten met kabinet en werkgevers.

Daarna werd een hervormingsproces ingezet. Dat moet in mei leiden tot een nieuwe vakcentrale, met meer invloed van de leden en minder macht voor de afzonderlijke bonden.

Nieuwe voorzitter

Het is nog onduidelijk wie de nieuwe FNV gaat leiden. Afgelopen week meldde Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo, zich als kandidaat. De huidige interim-voorzitter van de vakcentrale, Ton Heerts, heeft nog niet laten weten of hij beschikbaar is. De leden kiezen de nieuwe voorzitter in mei.

De FNV is op dit moment in onderhandeling met de werkgeversorganisaties over afspraken die moeten leiden tot een sociaal akkoord met het kabinet.