Rusland heeft de gesprekken over financiële steun aan het noodflijdende Cyprus afgebroken. Het Cypriotische parlement praat vrijdagmiddag over nieuwe oplossingen.

Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov vrijdag.

De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris zei vrijdag nog in gesprek te zijn met de Russen, hoewel hij na twee dagen crisisoverleg in Rusland terugkeerde naar zijn eigen land.

Siloeanov maakte vrijdagochtend echter duidelijk dat Rusland geen interesse heeft in de voorstellen van Cyprus. De eilandstaat probeerde Rusland onder meer zover te krijgen een bestaande lening van 2,5 miljard euro te verlengen en hoopte op Russische investeringen in grondstoffen en banken.

Eisen

Cyprus dacht met hulp uit Rusland te kunnen voldoen aan de eisen die de eurolanden stellen aan financiële steun. De eurolanden eisen dat Cyprus circa 5,8 miljard euro bijdraagt aan de reddingsoperatie, waarbij zij 10 miljard euro aan noodkredieten aan de eilandstaat ter beschikking zouden stellen.

Nadat de belasting op spaartegoeden die voor de eigen bijdrage moest zorgen eerder deze week van tafel werd geveegd, moest Cyprus op zoek naar andere manieren om het geld bijeen te krijgen.

Menens

Er moet uiterlijk maandag een oplossing worden gevonden voor de nijpende financiële situatie van Cyprus, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) dan de steun voor de wankelende Cypriotische banken staakt. ''Het begint menens te worden'', stelde Sarris dan ook bij zijn vertrek uit Moskou.

Het parlement in Cyprus komt nu vrijdagmiddag bijeen om over een alternatief financieel reddingsplan te praten. Dat meldde de staatstelevisie zonder een tijdstip te noemen. Eerder stond het debat voor de ochtend gepland.

Solidairiteitsfonds

De Cypriotische politieke partijen werden het donderdag eens over de oprichting van een zogenoemd solidariteitsfonds. Daarin zouden verscheidene instanties, waaronder de centrale bank, de kerk en pensioenfondsen, bezittingen bijeenbrengen.

De Griekse krant Ekathimerini wist vrijdag echter te melden dat de 'trojka' niet gecharmeerd is van het plan om zo'n 'solidariteitsfonds' op te zetten.

Cyprus moet zelf een kleine 6 miljard euro ophoesten om in aanmerking te komen voor een Europees hulpprogramma van 10 miljard euro. Eerder bleek al dat het land hoogstwaarschijnlijk niet op de gehoopte extra steun uit Rusland hoeft te rekenen.

Bankensector

Het parlement bespreekt ook voorstellen om de bankensector op het eiland aan te pakken. Daarbij zou de op een na grootste bank van het land, Popular Bank (Laiki), worden gesplitst. Tegoeden tot 100.000 euro zouden bij die operatie worden gegarandeerd. Grotere deposito's zouden worden ondergebracht in een zogeheten 'bad bank'.

De Cypriotische centralebankpresident Panicos Demetriades riep het parlement vrijdag nogmaals op snel een besluit te nemen. Hij waarschuwde dat de Europese Centrale Bank maandag de geldkraan dichtdraait als er geen geloofwaardig reddingsplan op tafel ligt. ,,Dan gaat het land failliet'', concludeerde hij.

Geldkraan

Als de ECB de geldkraan dichtdraait komen de twee grootste banken van Cyprus direct in de problemen. Het Financieele Dagblad meldde vrijdag op basis van Brusselse bronnen dat Laiki Bank, de op een na grootste van het land, dit weekeinde al zonder geld kan komen te zitten.

Volgens de ingewijden is er weinig animo onder de euroleiders om Cyprus tegemoet te komen en zullen zij niet alles op alles zetten om Cyprus in de eurozone te houden.

Faillissement

In Brussel zou rekening worden gehouden met een wanordelijk faillissement van Cyprus. De gevolgen voor de andere eurolanden zouden daarbij volgens de beleidsmakers echter beperkt kunnen blijven. Griekse, Franse en Duitse banken zouden wel verliezen lijden en Griekenland heeft mogelijk extra noodhulp nodig als Cyprus ten onder gaat.

Ook op de aandelen- en obligatiemarkten kunnen in eerste instantie harde klappen vallen als het meest sombere scenario voor Cyprus werkelijkheid wordt. 

Alles over de schuldencrisis