De stemming onder consumenten is deze maand iets verbeterd vergeleken met februari, zo blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het consumentenvertrouwen verbeterde 3 punten en kwam uit op -41.

Het vertrouwen is nog altijd erg laag, aldus het CBS. In februari dit jaar werd met -44 een historisch dieptepunt bereikt.

Consumenten waren in maart minder somber over hun financiële situatie dan een maand eerder en vonden de tijd ook iets gunstiger om grote aankopen te doen. Ook het oordeel over het economisch klimaat was wat minder somber dan in februari.

2012

Consumenten zijn momenteel ongeveer even somber als in maart 2012, toen de graadmeter op min 39 stond. De pessimisten en optimisten over de economie hielden elkaar voor het laatst in september 2007 in evenwicht. Sinds die maand heeft het pessimisme de overhand, wat tot uiting komt in een negatieve uitslag van het consumentenvertrouwen.

Vorige week bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) dat Nederlandse consumenten Europees gezien erg somber zijn. Alleen Grieken verloren sinds 2008 sneller hun vertrouwen in de economie.

De ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt spelen een belangrijke rol bij het afgenomen vertrouwen. 

Beweeg de cursor over de lijn om de indexcijfers te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk