SNS Bank gaat vanaf 2 april betaalpassen van klanten standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa. Hiermee wil de bank de gevolgen van skimmen beperken.

Dit laat de bank weten aan NU.nl. Rabobank en ABN Amro gingen de bank onlangs al voor. ING gaat komend kwartaal ook pinpassen buiten Europa blokkeren. 

Met de betaalpassen van SNS kan straks alleen buiten Europa gepind worden als de klant hier bewust voor kiest. Klanten kunnen zelf de blokkade opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel aanzetten.

In eerste instantie kan dit alleen telefonisch, vanaf eind april ook via internetbankieren.

Doet de klant niets, dan staat de pas automatisch uit. De bank denkt hiermee de schade als gevolg van skimmen tegen te kunnen gaan.

Skimming

Bij skimming kopiëren criminelen de magneetstrip van een betaalpas en bemachtigen zij de pincode op het moment dat een klant met de pas betaalt. Vervolgens kan een kopie van de betaalpas worden gemaakt waarmee de criminelen geld kunnen opnemen en kunnen betalen.

Dit laatste vindt wegens een lagere pakkans vaak buiten Europa plaats. In 2011 bedroeg de totale schade voor de Nederlandse banken als gevolg van skimmen circa 39 miljoen euro.

SNS Bank zelf zegt niet aan te kunnen geven hoe groot de schade voor de bank buiten Europa is.

Volgens de bank is de schade in België, waar de blokkade van betaalpassen al enige tijd regel is, met 95 procent afgenomen.