De 140 medewerkers van de Willem-Alexander centrale in Buggenum staan per 1 april op straat.

Voor de medewerkers is een sociaal plan van toepassing. Ook de vakorganisaties zijn over dit besluit geïnformeerd. Dat meldt eigenaar Nuon maandag.

De energieleverancier sluit de centrale omdat een rendabele exploitatie niet meer mogelijk is door de aanhoudende lage stroomprijzen gecombineerd met de hoge kostenbasis van de centrale. Ook het bijstoken van biomassa biedt geen rendabel toekomstperspectief.

De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft, na gesprekken vorige week met Nuon, besloten geen verdere stappen te ondernemen richting Ondernemingskamer.

Ontmanteling

Dit betekent dat Nuon, onderdeel van Vattenfall, start met de uitvoering van de sluiting per 1 april 2013, gevolgd door werkzaamheden voor de ontmanteling van de centrale. De Willem-Alexander centrale staat al uit vanwege een jaarlijkse geplande stop.

De sluiting gaat tegen het advies van de COR in. Deze heeft geadviseerd de Willem-Alexander centrale nog een jaar open te houden.

Toekomst

Volgens een woordvoerder van Nuon heeft het bedrijf dit advies "serieus geëvalueerd, maar heeft niet voldoende basis gevonden om van het voorgenomen besluit tot sluiting af te wijken."

Ze vervolgt: "Nuon verschaft nu liever direct duidelijkheid over de situatie richting de betrokken medewerkers en met dit besluit, hoe spijtig ook, kunnen de medewerkers zich richten op de toekomst."