UTRECHT - Automatiseerder Landis is in zwaar weer terechtgekomen nu het bedrijf er niet in is geslaagd om de dealeractiviteiten te verkopen aan het Zuid-Afrikaanse Datatec. Het Utrechtse bedrijf zoekt een andere koper. Als dat niet lukt, worden de activiteiten gestopt, zo meldde Landis woensdag.

De schulden van het bedrijf zijn zo hoog opgelopen, dat het in acute financiële problemen is geraakt. Het bedrijf heeft nu een voorstel neergelegd bij crediteuren, dat moet leiden tot vermindering van hun vordering.

Een deel van die hoge schuldenlast is te wijten aan het uitblijven van herstel van de markt voor telecomdiensten. Om die reden saneert Landis verder bij de telecompoot Network Services, totdat een situatie is bereikt waarin deze weer winstgevend wordt. Het is niet duidelijk hoeveel banen dat gaat kosten. Vorig jaar schrapte Landis al driehonderd banen.

Landis had hoge verwachtingen van de telecommarkt. Daarom kocht het in 2000 het telecombedrijf Detron. Daarna stortte de markt voor telecom in. Op 9 april presenteert landis jaarcijfers. De presentatie is door de schuldenproblematiek al een keer uitgesteld.