DRIEBERGEN - Recreatiebedrijven, zoals campings, hotels, bungalow- en attractieparken, zoeken deze zomer meer vakantiekrachten. "We verwachten 5 tot 10 procent meer vakantiewerkers nodig te hebben", aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie Recron woensdag.

De grotere behoefte aan vakantiewerkers schrijft de Recron vooral toe aan de aanscherping van de WW-regels, waardoor seizoenswerkers in de bijstand kunnen belanden. "Hierdoor worden ondernemers gedwongen om meer werknemers in vaste dienst te nemen of ze kunnen meer vakantiekrachten inhuren."

Huiverig

Voorzitter B. Francooy van de FNV Horecabond noemt het logisch dat werkgevers in de huidige economisch onzekere tijd huiverig zijn om meer mensen in vaste dienst te nemen. "De horeca en recreatiebedrijven zullen dan ook eerder een beroep doen op vakantiekrachten als ze het straks druk krijgen, omdat het toevallig een hele mooie zomer is in Nederland."

Wel vindt Francooy een stijging van 5 à 10 procent erg groot. Hij wijst erop dat onlangs in de recreatie-CAO afspraken zijn gemaakt om werkgevers meer mogelijkheden te geven hun vaste werknemers in drukke tijden meer uren te laten draaien en in de rustige wintermaanden minder. Onder de recreatie-CAO vallen circa .000 werknemers, van wie 30 tot 40 procent scholieren, studenten met een vakantiebaantje en andere tijdelijke hulpkrachten zijn.

Overschot

Volgens het bedrijfschap Horeca en Catering herinneren echter veel ondernemers zich de afgelopen twee jaar, toen ze te veel vast personeel in dienst hadden en daar moeilijk vanaf kwamen. "Sommigen kampen nog steeds met een overschot. Als het werk aantrekt, zullen ze eerder vakantiekrachten inhuren", aldus economisch onderzoeker F. Meeuwse van het bedrijfschap.

In de horeca werken op jaarbasis ruim 300.000 mensen, van wie ongeveer eentiende seizoenmedewerkers.