"Een nationale ramp.'' Zo omschrijft de voormalige Cypriotische minister van Handel en Industrie, Giorgos Lillikas, het Europese reddingsplan voor Cyprus. 

Lillikas hekelt in een tijdschrift de heffingen die spaarders moeten betalen om het reddingsplan deels te bekostigen.

Spaarders die meer dan 100.000 euro op rekeningen bij Cypriotische banken hebben staan, moeten een heffing van 9,9 procent betalen. Voor spaarders met kleinere bedragen gaat een heffing van 6,75 procent gelden.

Persbureau Reuters bericht op basis van een anonieme bron dat de Cypriotische regering met kredietverstrekkers zondag overlegd heeft of het mogelijk was om de heffing onder de 100.000 euro te verlagen naar 3,0 procent, en daarboven naar 12,5 procent.

Verraden

Lillikas deed vorige maand als onafhankelijk kandidaat mee aan de Cypriotische presidentsverkiezingen, maar kreeg net te weinig stemmen voor de tweede ronde. De huidige president Nikos Anastasiades heeft volgens Lillikas 'zijn mandaat binnen 15 dagen verraden, nadat hij was verkozen.'

Lillikas wil een referendum over het reddingsplan. Als er geen volksraadpleging komt, wil hij nieuwe presidentsverkiezingen.

Ongekende crisis

Cyprus maakt zijn ergste crisis door sinds de Turkse invasie in 1974. Dat zei president Nikos Anastasiades zondagavond in een toespraak tot de natie naar aanleiding van de reddingsboei van 10 miljard euro die de EU en het IMF hebben uitgegooid om het land op de been te houden.

De president drong er bij de politieke partijen op aan om zich achter het reddingsplan te scharen. Anastasiades benadrukte opnieuw dat er geen andere keus is. Het alternatief is een bankroet van het financiële systeem en een vertrek uit de eurozone. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

Militairen

Britse militairen die geld verliezen door de heffing op spaargeld, worden gecompenseerd door de Britse regering. Dat heeft de Britse minister van financiën George Osborne zondag gezegd. Er zijn ongeveer 3500 Britten gestationeerd in Cyprus.

De 59 duizend Britten die in Cyprus wonen en niet voor het Britse leger werken, lopen wel het risico geld te verliezen door de heffing van 6,75 tot 9,9 procent over spaartegoeden. Die heffing is een voorwaarde van de Europese geldschieters voor een noodpakket van tien miljard euro.

Osborne zei zondag dat 'een ieder die zich in Cyprus voor ons land inzet wordt beschermd'.

Reacties

In commentaren op de sites van kranten heerst zondag een combinatie van woede en berusting over het reddingsplan. Zo schrijft de Cyprus Mail, een Engelstalige krant die vooral wordt gelezen door Britse expats, dat het duidelijk is dat de president was gechanteerd om in te stemmen met de 'solidariteitsheffing'.

Anders zou Cyprus financiële hulp kunnen vergeten, stelt de krant. Anastasiades zei zaterdag al dat hij geen alternatief had gezien voor het ''pijnlijke'' reddingsplan.

De krant constateert bitter dat het Europese reddingsplan voor Cyprus vooral bedoeld lijkt om ''dat wat er over is van de Cypriotische economie kapot te maken in plaats van te redden.''