WASHINGTON - Topman Joseph Berardino van accountantskantoor Arthur Andersen legt zijn functie neer. Hij maakte dat dinsdag bekend voor de Amerikaanse televisiezender CNN.

Andersen raakte in opspraak door zijn rol in het schandaal rond het Amerikaanse energieconcern Enron. Berardino hoopt met zijn vertrek het accountantskantoor van de ondergang te redden, zo zei hij in CNN's Moneyline.

Het vertrek van Berardino komt niet geheel onverwachts. De speciaal aangetrokken adviseur Paul Volcker pleitte er vorige week voor het topmanagement van Andersen te vervangen. Een onafhankelijk bestuur zou de leiding over moeten nemen.

Eerder deze maand klaagde het Amerikaanse ministerie van Justitie Andersen aan wegens het belemmeren van het onderzoek naar de ondergang van Enron, dat op 2 december vorig jaar failliet ging. Het ging om het grootste en meest spraakmakende faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. Meteen na de ondergang van de energiereus deden verhalen over creatief boekhouden de ronde.

Medewerkers van Andersen hebben toegegeven dat er vorig jaar documenten zijn vernietigd die betrekking hadden op de Enron-zaak en die justitie wilde inzien. Andersen, een van de grootste accountantskantoren in de Verenigde Staten, was de huisaccountant van Enron totdat het in januari aan de kant werd gezet.