In Cyprus is een run op bankrekeningen ontstaan na het akkoord dat de eurogroep heeft bereikt over een reddingsplan. Honderden mensen probeerden hun rekening leeg te halen.

Banken hadden de actie voorzien en hebben hun systemen voor internetbankieren tijdelijk stilgelegd. Ook hebben de weinige bankfilialen die open waren, hun deuren gesloten en is er een beperking aan het bedrag dat spaarders kunnen opnemen.

De rekeninghouders maken zich zorgen over een bepaling in het akkoord dat spaarders bij Cypriotische banken aan de redding gaan meebetalen. Ze krijgen een heffing van 9,9 procent voor hun kiezen. Voor lagere banksaldi geldt een heffing van 6,75 procent. De heffingen moeten Cyprus 5,8 miljard euro opleveren.

Het land dreigde te bezwijken onder problemen in zijn relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de problematische Griekse bankensector. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn daarom in de nacht van vrijdag op zaterdag een leningenpakket van 10 miljard euro overeengekomen.

Spoedzitting

Zaterdagavond komt het Cypriotische kabinet in spoedzitting bijeen om over het reddingsplan te praten. De heffing op spaartegoeden kan rekenen op forse kritiek, onder meer vanuit centrumrechtse hoek. De leider van de centrumrechtse DIKO-partij, Nikolas Papadopoulos, spreekt van ''een nachtmerrie". Hij denkt dat de regering beter een aantal banken failliet had moeten laten gaan.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier