''Dit is geen crisistop. We hebben nu een aantal toppen over de crisis gehad. Deze top gaan we praten over hoe we meer werkgelegenheid kunnen krijgen, hoe we de jeugdwerkloosheid kunnen bestrijden.''

Dat zei premier Mark Rutte donderdagmiddag kort voor de voorjaarstop van Europese leiders die donderdag in Brussel begon.

Volgens Rutte zijn er veel mogelijkheden die geen geld kosten, maar toch resultaat kunnen opleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om soepele administratieve regels voor het midden- en kleinbedrijf of dat de lidstaten elkaars diploma's erkennen.

Stabiel

EU-president Herman van Rompuy stelde voorafgaande aan de top dat Europa 'relatief stabiel is', ook op financieel gebied. ''Na 3 jaar hard werken om over de crisis heen te komen, keren we terug naar relatieve stabiliteit, financiële stabiliteit, en dat is een voorwaarde voor al het andere'', aldus Van Rompuy.

Maar, zo waarschuwt hij, ''onze resultaten vertalen zich nog niet in sterkere groei en meer banen''. Dat is wat de mensen pijn doet en daarom moet Europa zich daar nu op richten, aldus de Belg. Van Rompuy benadrukte dat het een langeafstandsrace is.

Dankzij de voortgang die al is gemaakt, staat Europa volgens hem in deze crisis dichter bij de finish dan bij het startpunt. Van Rompuy onderstreept dat solide en gezonde overheidsfinanciën hand in hand gaan met het aanjagen van groei en het bestrijden van werkloosheid. Het draait om het vinden van de juiste balans.

Dijsselbloem

Het topoverleg van de Europese regeringsleiders en staatshoofden in Brussel duurt twee dagen. De bijeenkomst begint met een gedachtewisseling met de voorzitter van het Europees Parlement. Daarna start het werkoverleg, gevolgd door een werkdiner.

Om ongeveer 10 uur donderdagavond volgt een speciale top van de leiders van de 17 eurolanden, de eerste van 2013. Bij deze eurotop over de economische toestand in de eurozone is de nieuwe voorzitter van de eurogroep, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, aanwezig.

Demonstraties

Buiten de muren van de Europese instituties hebben donderdag duizenden arbeiders gedemonstreerd om er bij Europese regeringsleiders, die bijeen zijn voor overleg, op aan te dringen om geen verdere bezuinigingsmaatregelen te treffen.

De betogers menen dat de regeringsleiders zich moeten richten op het bevorderen van de economische groei en het terugdringen van de werkloosheid.

De betogers ventileerden hun frustratie over jaren van bezuinigingen, opgelegd door de regering. Vakbonden en veel economen menen dat de recessie door de bezuinigingen alleen maar aanhoudt en dat steeds meer mensen werkloos worden of in de armoede belanden.