PEKING - Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler investeert de komende jaren ruim 1 miljard euro in China, de belangrijkste groeimarkt van dit moment. Het bedrijf kondigde dat woensdag aan, aan de vooravond van de autotentoonstelling die donderdag in Peking begint.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het bedrijf probeert met de investering zijn activiteiten in Azië te versterken, na teleurstellende ervaringen met het Mitsubishi Motors, waarin het een belang heeft van 37 procent. Het bestuur besloot eerder dit jaar geen geld meer te steken in het noodlijdende Japanse concern.

Eerder deze week maakte het Amerikaanse General Motors bekend ook fors uit te breiden in China. Het autoconcern heeft besloten zijn capaciteit in het Aziatische land te verdubbelen en trekt daar miljard dollar (2,5 miljard euro) voor uit.

Volkswagen is op dit moment marktleider onder de buitenlandse autoproducenten in China. Ook dat bedrijf breidt zijn productie uit. Het zal bovendien nieuwe modellen introduceren in een poging zijn positie te handhaven.

De directie van Volkswagen verwacht dat de toename van de autoverkoop in China dit jaar een stuk lager zal uitvallen dan vorig jaar. Dat komt doordat de Chinese regering probeert de sterke economische groei af te remmen. In 2003 werden er 75 procent meer auto's verkocht dan in het jaar daarvoor. Volkswagen rekent voor dit jaar op hooguit 20 procent.