VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ''zeer positief'' over de voorstellen van verkenner Cees van Dijkhuizen om pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij het verstrekken van hypotheken.

Dat lieten de ondernemingsorganisaties dinsdag weten.

"Dit kan bijdragen aan het weer op gang komen van de woningmarkt. De voorstellen van Van Dijkhuizen bieden pensioenfondsen een goede, stabiele en langdurige beleggingsmogelijkheid in hypotheken en maken het mogelijk om de kredietruimte van banken te vergroten'', concluderen de organisaties.

Ook kan het zorgen voor meer concurrentie waardoor de hypotheekrente omlaag kan en wordt de financiële stabiliteit in Nederland versterkt.

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen ook blij te zijn dat Van Dijkhuizen draagvlak voor zijn voorstellen heeft gevonden bij de pensioenfondsen, verzekeraars, banken en toezichthouders.

FNV en CNV

Ook vakcentrale FNV ziet mogelijkheden om pensioenfondsen een grotere rol te laten spelen bij het verstrekken van hypotheken.

"Voorwaarde is dat pensioenfondsen niets verplicht wordt opgelegd en dat pensioenfondsen niet met risicovolle hypotheken worden opgezadeld. Maar het lijkt erop dat op deze manier pensioenfondsen kunnen meehelpen om de crisis op te lossen. En dat zou mooi zijn voor al die gezinnen die nu de pensioenpremie betalen en tegelijkertijd last hebben van de gevolgen van de crisis'', aldus FNV.

"Pensioenfondsen moeten vooral eerst zorgen voor een goede oudedagsvoorziening, dat staat voorop'', stelt Jaap Smit, voorzitter van vakcentrale CNV, die de uitwerking van het hypotheekplan eveneens steunt. "Als dat samen kan gaan met een positieve bijdrage aan de woningmarkt, vind ik dat we die weg verder moeten bewandelen."

Banken

De Nederlandse bankensector is ''verheugd'' over de vooruitgang die verkenner Kees van Dijkhuizen heeft geboekt om pensioenfondsen een grotere rol te geven bij het financieren van hypotheken. Dat liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten.

''Het is in het belang van consumenten dat banken en pensioenfondsen met elkaar in gesprek zijn om te kijken hoe institutionele beleggers kunnen bijdragen aan de hypotheekfinanciering in Nederland'', aldus de NVB.

Volgens de belangenbehartiger wordt Nederland daarmee minder afhankelijk van de internationale kapitaalmarkt en blijft een betaalbare financiering van woningen gewaarborgd.

Bouwend Nederland

Bouwend Nederland ziet het plan het liefst zo snel mogelijk doorgevoerd. Banken krijgen hierdoor verlichting, zodat ze meer en ruimere hypotheken en bedrijfskredieten kunnen verstrekken, liet de branchevereniging van aannemers dinsdag weten.

''De bouw kan snel weer economische groei gaan brengen, terwijl ze nu nog zorgt voor de helft van de economische krimp.''

Bouwend Nederland hoopt dat het hierdoor binnenkort ook weer mogelijk wordt om de hypotheekrente iets te laten zakken, waardoor starters meer leenruimte krijgen.

Kritiek

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, vindt het jammer als pensioenfondsen alleen maar NHG-hypotheken willen overnemen van banken. ''In het verleden investeerde pensioenfondsen ook in Spaans vastgoed, waarom dan niet in onze hele woningmarkt'', vraagt hij zich af.

Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn volgens de hoogleraar vrijwel risicoloze beleggingen voor de fondsen en daarom leveren ze ook een lager rendement op.