Het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen is vorige maand opgelopen tot 755, het hoogste aantal in een maand ooit. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Ook in januari waren er veel faillissementen (734). Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers.

Het aantal uitgesproken faillissementen in een maand is afhankelijk van het aantal zittingsdagen van de rechtbank en kan daardoor sterk schommelen. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend driemaandsgemiddelde.

Dat schommelt al een halfjaar rond de 600 en kwam in februari uit op 681. Dat is de hoogste stand sinds de start van de reeks in 1981.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Het CBS telde over heel 2012 bijna 7400 faillissementen, het hoogste aantal dat ooit in een jaar werd gemeten.

"De crisis woekert voort, het is nu al 5 jaar aan de gang. De zwakkere bedrijven gingen als eerst kopje onder, maar nu zie je dat ook gezonde bedrijven het niet meer redden'', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Rekeningen

Dat komt volgens hem omdat steeds meer klanten hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Volgens de econoom gaat het in vrijwel alle sectoren slecht, maar vallen de zwaarste klappen in de bouw en de detailhandel.

Van Mulligen ziet het somber in voor de rest van het jaar. ''Dit gaat weer ten koste van de werkgelegenheid, de stijging van de werkloosheid zet zich alleen maar door. De gifbeker is nog niet leeg, de voortekenen voor de komende maanden zijn ronduit beroerd'', stelt de econoom.

Dieptriest

Vakbonden noemen het 'dieptriest' dat het aantal bedrijven dat over de kop gaat afgelopen maand tot een recordhoogte is gestegen. "Dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk", stelt een woordvoerder van FNV/de nieuwe vakbeweging.

Volgens Maurice Limmen, vicevoorzitter van vakcentrale CNV, komt het hoge aantal faillissementen niet als een complete verassing. "De seinen staan al een tijdje op rood. Onze leden hebben nu behoefte aan duidelijkheid voor de toekomst. Het is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in het aan het werk houden van mensen."

Ook de werkgevers maken zich zorgen. "Weer een dieptepunt. Vooral de bedrijven die het van de binnenlandse markt moeten hebben, verkeren in zwaar weer. Dat is een zorgelijk beeld", zegt een woordvoerster van VNO-NCW. Volgens de werkgeversorganisatie is een herstel van het consumentenvertrouwen nu het belangrijkst. "Daar ligt een taak voor de politiek."