Voor het eerst kunnen Nederlandse dieselrijders in Duitsland en België goedkoper tanken dan in eigen land. 

Door de btw-verhoging van 1 oktober vorig jaar en een accijnsverhoging op 1 januari,  is de diesel in Duitsland inmiddels gemiddeld 6 procent goedkoper dan bij ons. In België is dat 1 procent.

Volgens directeur Paul van Selms van UnitedConsumers is de brandstof in Nederland de duurste van Europa geworden.

''En wereldwijd gezien zit Nederland zeker in de top vijf van duurste landen.”

Lager verbruik

Het gevolg van de aanhoudende prijsverhogingen is dat Nederlanders steeds minder brandstof verbruiken.

''Aan de ene kant komt dat omdat de auto’s steeds zuiniger worden. Maar de economische crisis heeft ook invloed op het autoverbruik", zegt Van Selms

"Nederland heeft relatief heel veel benzinestations die met elkaar moeten concurreren in een krimpende markt. Hun toekomst ziet er niet goed uit, als je er vanuit gaat dat auto’s nog veel zuiniger zullen worden dan ze nu al zijn en de brandstof nog duurder wordt."

Paradijs

In vergelijking met Nederland, zijn landen als Spanje, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland een paradijs voor de Nederlandse benzinerijder. De prijzen liggen er meer dan 20 procent lager. Voor dieselrijders zijn de verschillen (voorlopig) nog kleiner.

Op een liter benzine zit in Nederland ongeveer 75 cent accijns, op een liter diesel is dat 43 cent. Daarover wordt nog 21 procent btw berekend.

Het huidige kabinet wil de accijnzen in 2014 verder verhogen. ''Een Nederlandse automobilist betaalt al snel 1000 euro per jaar aan brandstof. Een accijnsverhoging levert de overheid dan ook al snel veel geld op", aldus Van Selms.