AWVN denkt dat de cao-lonen lager uitvallen dan het Centraal Planbureau (CPB) heeft voorspeld. Dat meldt de werkgeversvereniging woensdag.

Op basis van de cao-onderhandelingen verwacht AWVN dit jaar een loonstijging van minder dan 1,5 procent. Het CPB meldde vorige week nog een verwachte stijging van 1,75 procent. Als de lonen minder hard stijgen dan verwacht, krijgt de overheid minder belastingen binnen.

AWVN doet deze uitspraak op basis van 186 eerder afgesloten cao’s waarin een loonstijging voor dit jaar is opgenomen. Die cao’s gelden voor 1,9 miljoen werknemers.

Ook volgt de vereniging het verloop van cao-onderhandelingen en daaruit blijkt dat de lonen minder hard stijgen. In alle cao’s die dit jaar zijn afgesloten, komt het gemiddelde uit op 1,3 procent. Vorig jaar ging het nog om 1,6 procent.

Minder afspraken

Verder zijn er voor het eerst in vijf jaar tijd minder afspraken gemaakt over scholing, oudere werknemers, jongeren en werk- en stageplaatsen. AWVN noemt deze ontwikkeling negatief.

De werkgeversvereniging pleit voor creativiteit om de koopkracht van werknemers op peil te houden. Zo wil de vereniging dat personeel tijdelijk langer gaat werken en zo meer loon kunnen incasseren.