AMSTERDAM - De verkoop van fietsen is vorig jaar voor het eerst sinds jaren gedaald. In totaal werden 1,36 miljoen nieuwe tweewielers verkocht, precies 10 procent minder dan het jaar ervoor. Volgens een woordvoerder van de Stichting Fiets (RAI) heeft dat alles te maken met de MKZ-crisis, de economische teruggang en de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september.

Het absolute dieptepunt van de fietsverkopen in Nederland lag in . "Toen verkochten we 840.000 fietsen", aldus de woordvoerder. "We kwamen van een aantal van ruim 1 miljoen begin jaren tachtig." De introductie van de mountainbike zorgde eind jaren tachtig, begin jaren negentig voor de ommekeer in fietsverkopen. De stijgende lijn werd weer ingezet, tot vorig jaar.

Wel koos bijna een kwart van de mensen die een nieuwe fiets kocht voor een dure fiets. Daardoor daalde de omzet maar met 5 procent. De prijsklasse van 680 tot 909 euro was goed voor 23 procent van alle verkopen. Tweederde van alle kopers schafte een nieuwe fiets aan omdat de oude niet meer voldeed. Bijna eenvijfde (17 procent) kocht een tweede fiets.

De meeste fietsen worden gebruikt voor recreatieve danwel sportieve doeleinden. Ook neemt de tweewieler een steeds belangrijker plaats in als vervoermiddel om naar en van het werk te komen.

De Stichting Fiets denkt overigens dat de teruglopende verkoopcijfers een eenmalig fenomeen zijn. "Het ging echt om een dip. We horen nu geen pessimistische geluiden meer."