De bouwsector heeft een zeer zwaar jaar achter de rug waarin de omzet met 7 procent daalde.

Daarmee is de bouw van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de economische crisis, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De bouw van woningen en bedrijfspanden is het zwaarst getroffen door de aanhoudende malaise op de vastgoedmarkt. De vooruitzichten voor die branche zijn evenmin gunstig.

Het aantal verleende bouwvergunningen voor woningen is vorig jaar met een derde gedaald tot 37.000, meldde het CBS in een apart bericht. Ook de totale waarde van de bouwprojecten waarvoor vergunningen werden verstrekt, ging fors onderuit.

Architecten

Architectenbureaus hebben het eveneens nog steeds erg moeilijk. Zij kregen minder nieuwe opdrachten en zagen hun inkomsten vorig jaar met 14 procent dalen. Daarmee is de omzet van de architectenbranche sinds het begin van de crisis met bijna de helft afgenomen.

Alleen in de grond-, water- en wegenbouw namen de omzetten toe, vooral dankzij de leggers van kabels en buizen. Die bedrijven profiteerden van overheidsmaatregelen in het kader van de Crisis- en herstelwet. Ook de aanleg van kabel- en glasvezelaansluitingen zorgde voor meer omzet.

Bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels handhaafden hun omzet op ongeveer het niveau van 2011.

Krimp

Volgens het economisch bureau van ABN Amro was de malaise in de bouwnijverheid goed voor bijna de helft van de totale krimp van de Nederlandse economie in 2012.

Die kwam volgens het CBS uit op 0,9 procent. Voor dit jaar voorziet ABN Amro een afname van de productie met 5 procent en een omzetdaling van 4,5 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages (jaar-op-jaar) te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk