De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft drie taxibedrijven in de regio Rotterdam boetes opgelegd van in totaal bijna 9 miljoen euro. 

Zij maakten onderlinge afspraken over de aanbesteding van groepsvervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken, meldde de kartelwaakhond maandag.

''Als twee ondernemingen van tevoren bepalen wie van de twee voor welke opdrachten in de regio zal inschrijven, dan wordt de onderlinge concurrentie uitgeschakeld'', zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa.

De Rotterdamse Mobiliteits Centrale (RMC) kreeg twee boetes van in totaal 8,3 miljoen euro. Het bedrijf maakte aanbestedingsafspraken met twee andere taxibedrijven die volgens de NMa onder het kartelverbod vallen.

Afspraken

RMC heeft met de bedrijven IJsselsteden Taxi Combinatie en BIOS, ieder afzonderlijk, afspraken gemaakt over aanbestedingen voor taxivervoer in de regio Rotterdam.

BIOS kreeg een boete van 643.000 euro. IJsselsteden kreeg slechts duizend euro boete, omdat dit bedrijf in november 2010 failliet is gegaan. Zes leidinggevenden kregen een boete tot 120.000 euro per persoon voor hun rol in de overtredingen.

Afbakening

RMC en IJsselsteden kwamen tot een afbakening van 'thuismarkten' in Rotterdam die zij over en weer zouden eerbiedigen. Deze afspraak duurde van 18 december 2007 tot 27 augustus 2010.

Met BIOS en een gezamenlijke dochteronderneming kwam RMC overeen niet te bieden op opdrachten waarvoor een van de betrokken taxibedrijven reeds het vervoer regelde. Deze afspraak duurde korter, van 17 april 2009 tot 1 maart 2011.

In beide gevallen ging het om aanbestedingen van contracten voor het (groeps)vervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken. Tegen deze besluiten is door nagenoeg alle partijen bezwaar aangetekend. Na bezwaar is beroep en hoger beroep mogelijk.