DEN HAAG - De Koninklijke/Shell Groep schrapt 450 tot 650 banen bij de Nederlandse afdeling van de automatisering. Dat is circa eenderde van het totaal. Dat heeft het Nederlands-Britse olieconcern maandag bekendgemaakt. Shell sluit gedwongen ontslagen niet uit, maar zegt zijn uiterste best te doen deze te voorkomen.

Shell maakte eind april al bekend wereldwijd tot 2800 banen te schrappen. De computerprogrammatuur moet wereldwijd eenvoudiger en bovendien wordt een deel van het werk verplaatst naar goedkopere landen. Wereldwijd gaat het om 2000 arbeidsplaatsen die verdwijnen. Naast Nederland schrapt Shell ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in het personeelsbestand.

Volgens directeur automatisering P. Blauwhoff van Shell blijft Nederland een "stevige basis" voor de ICT-afdeling van het concern. "Vooral het IT-topmanagement blijft in Den Haag", zo benadrukte hij in een toelichting op de plannen. Het is nog onduidelijk welke functies in Nederland verdwijnen.

Shell denkt de sanering in Nederland op te kunnen vangen door natuurlijk verloop, maar sluit niet uit dat het mensen op straat moet zetten. "We hopen de banenreductie op deze manier op te kunnen vangen en we doen onze uiterste best om gedwongen ontslagen te voorkomen", aldus Blauwhoff.