ROTTERDAM - In de Rotterdamse haven hebben maandagmiddag circa 2000 werknemers geprotesteerd tegen de kabinetsplannen met het prepensioen. Volgens vakbondsbestuurder N. Stam van FNV Bondgenoten zijn werknemers het kabinet spuugzat en is bij een groot deel van de Rotterdamse havenbedrijven het werk neergelegd.

De bijeenkomst in het Eems- en Waalhavengebied is de eerste in een reeks van manifestaties die de vakcentrale FNV de komende weken organiseert. De acties in Rotterdam hebben tot vier uur 's middags geduurd. Stam sluit niet uit dat werknemers 's avonds verder gaan, omdat de vakbond om half acht nog een informatiebijeenkomst houdt.

Het kabinet, werkgevers en de vakbeweging konden het vorige maand niet eens worden over de leeftijd waarop mensen mogen stoppen met werken. Het compromisvoorstel van het kabinet voor een regeling met prepensioen vanaf 62,5 jaar werd door de vakbeweging als onvoldoende van de hand gewezen. De FNV-leden kunnen tot en met 18 juni bij hun vakorganisatie aangegeven wat zij zelf van het kabinetsvoorstel vinden.

Volgens plaatsvervangend directeur R. Bagchus van Deltalinqs, de vereniging van het Rotterdamse haven- en industriële bedrijfsleven, leeft de discussie over de toekomst van het vroegpensioen sterk bij de werknemers in de haven en de omringende industrie. "Het is zwaar werk en normaliter stoppen daardoor mensen eerder met werken dan op hun 65e", stelde hij.

Volgens Bagchus ondervond vooral het werk in het gebied van de Eems- en Waalhaven hinder van de FNV-actie. "Maar het is overdreven te stellen dat het overal plat ligt. Bovendien was de manifestatie lang van te voren bekend, zodat bedrijven er in hun planning rekening mee konden houden. De actie was ook niet gericht tegen de bedrijven, maar tegen het kabinetsbeleid."

Directeur personeelszaken J. Hooykaas van het containeroverslagbedrijf ECT zei dat zowel werknemers van de Home-terminal in het Eems- en Waalhavengebied als van de Delta-terminal op de Maasvlakte aan de FNV-actie hebben meegedaan. Volgens hem waren er nog wel voldoende werknemers op terminals om het werk door te laten gaan.