Thuiszorgconcern Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Vakbond Abvakabo FNV ziet dit bevestigd in een conceptrapport over het faillissement van Meavita dat het tv-programma Nieuwsuur vrijdag naar buiten bracht. 

''We verwachten dat de rechter ook deze conclusie trekt'', zei voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV zaterdag.

Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Abvakabo sprak toen al van wanbeleid en stapte naar de Amsterdamse Ondernemingskamer.

Er werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten.

Onderzoek

De Ondernemingskamer liet een onderzoek uitvoeren, waarvan Nieuwsuur een concept te zien kreeg.

Een conclusie is dat de top van Meavita riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk heeft gehandeld. De fusie zou uiteindelijk niets hebben opgeleverd. De FNV-bond wil dat de toenmalige bestuurders en toezichthouders alsnog hun verantwoordelijkheid nemen.

Volgens de bond staken bestuurders enorm veel tijd en miljoenen euro's in ''absurde projecten''.

Oppositie

De positie van VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Loek Hermans is aangetast door het onderzoek naar Meavita, waar hij president-commissaris was. Dat zei SP-leider Emile Roemer zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat Hermans als bestuurder een stevig probleem heeft, maar liet het aan de VVD wat er verder met hem moet gebeuren.

In de planning stond dat Loek Hermans ook zou komen om te praten over de bezuinigingen, maar zijn woordvoerder heeft afgebeld. Hij ging niet in op een aanbod om op de radio te praten over het onderzoek naar het faillissement van Meavita.

'Stap opzij'

Als iemand in D66 in een soortgelijke situatie zou zitten, zou die van Pechtold nog niet op hoeven te stappen. "Maar als dit leidt tot een strafrechtelijk onderzoek zou ik zeggen dat het misschien tijd wordt om een stapje opzij te doen. In de eerste plaats als fractievoorzitter."

Een fractievoorzitter moet volgens Pechtold kunnen opereren zonder dat het steeds over andere dingen gaat. Afhankelijk van de claim zouden volgens Pechtold meer maatregelen kunnen volgen.

Roemer zou een strafrechtelijk onderzoek niet afwachten. "Wegwezen", reageerde hij op de vraag wat hij zou doen met een partijgenoot in zo'n situatie. Hij wees op de tientallen bijbanen die Hermans heeft. "Iemand met zo veel petten op kan zijn werk niet fatsoenlijk doen." Hij sprak van een 'old boys network' dat elkaar baantjes toebedeelt.