EINDHOVEN - De vakbonden houden donderdag in bijna alle Philipsvestigingen stakingen en werkonderbrekingen voor een loonsverhoging. "Er is nog nooit zo massaal gestaakt bij het concern", aldus een FNV-woordvoerster dinsdag.

Twaalf vestigingen, waarvan twee in Eindhoven, liggen helemaal stil. In Nijmegen staakt een deel van het personeel. Tien vestigingen houden werkonderbrekingen. Slechts op enkele locaties, zoals Hilversum, werkt het personeel gewoon door, aldus de FNV. Verder is er een ludieke actie bij de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam.

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond houden de acties om Philips te dwingen de lonen voor de komende vijftien maanden met 3,5 procent te verhogen.

Andere bonden doen niet mee met de acties. De bedrijfsbond VHPP (na FNV de grootste bond binnen Philips) adviseert de leden wel om een vrije dag op te nemen. De VHPP mag statutair niet staken.

Vakbond De Unie heeft eerder al een CAO gesloten voor het middelbaar en hoger personeel. In die CAO gaat het loon 2,5 procent omhoog. Voor het lager personeel is nog geen nieuwe CAO.